Zilele filmului polonez 2-5 aprilie 2015

Festivalul de film ” Zilele filmului polonez” ajunge si la Oradea. Proiecţiile vor avea loc la Universitatea Parţium (Str. Primăriei Nr. 27) după următorul program:

2 aprilie 2015, Ora 19:00
PĂPUȘA / Papusza

Polonia, 2013, 126 min.
Regia şi scenariul: Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze
Distribuția: Antoni Pawlicki, Jowita Miondlikowska, Andrzej Walden, Zbigniew Walerys ș.a.
subtitrare în limba română

Filmul urmărește viața Păpușei – prima poetă de etnie rromă – de la naștere până la bătrânețe: căsătoria aranjată când era încă minoră, viața ei într-o tabără de rromi înaintea, în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, apoi domiciliul forțat în Polonia comunistă și viața în sărăcie. Întâlnirea cu poetul Jerzy Ficowski, care i-a descoperit marele talent pentru poezie și i-a publicat operele, a dus la un paradox tragic: Păpușa ajunge o poetă celebră, respinsă de comunitatea de rromi pentru că le-a trădat secretele.

Filmul, asemenea versurilor Păpușei, povestește despre libertatea vieții în apropierea naturii, libertate nedelimitată nici de materialism, nici de politică. Aceste lucruri au fost absorbite de realitatea schimbătoare în care rromilor le era dat să trăiască. – Ewelina Świeca

3 aprilie 2015
Ora 19:00
SĂ VREI SĂ TRĂIEȘTI / Chce się żyć

Polonia, 2013, 107 min.
Regia și scenariul: Maciej Pieprzyca
Distribuția: Dawid Ogrodnik, Kamil Tkacz, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik ș.a.
subtitrare în limba română

Istoria lui Mateusz, un tânăr cu paralizie cerebrală, considerat de medici și societate ca fiind o „legumă”. După mulți ani, se dovedește că el este un om complet normal și inteligent. Pofta sa de viață și împăcarea cu sine l-au ajutat să-și învingă limitele.

Filmul este inspirat din fapte reale.

Maciej Pieprzyca a reușit un lucru extraordinar. A făcut un film de ficțiune ca un basm, cu o poveste miraculos de optimistă. „Să vrei să trăiești” este povestea unei lupte pentru demnitate și înțelegere – a unei lupte grele, de lungă durată și marcată de căderi, dar în același timp plină de umor și optimism. – Grzegorz Fortuna

4 aprilie 2015
Ora 19:00
UN BILET SPRE LUNĂ / Bilet na księżyc

Polonia, 2013, 118 min.
Regia și scenariul: Jacek Bromski
Distribuția: Filip Pławiak, Mateusz Kościukiewicz, Bożena Adamek, Krzysztof Stroiński ș.a.
subtitrare în limba română

Iulie 1969. Adam este chemat în armată, fiind repartizat la Marină. Împreună cu fratele lui mai mare, Antoni, pleacă înspre Świnoujście. Planul lui Antoni, în zilele rămase până la înrolare, este acela de a-l pregăti pe Adam pentru viața de militar și, implicit, de a-l introduce în „tainele” vieții.

Filmul uimește de la bun început prin personajele sale, dar devine cu adevărat interesant atunci când pe ecran apare Mateusz Kościukiewicz. Personajul lui spune cele mai multe replici amuzante și propulsează acțiunea, fiind persoana care, spre deosebire de fratele lui mai mic și neexperimentat, știe să se descurce în orice situație. – Dorota Kostrzewa

5 aprilie 2015
Ora 19:00
BABY BLUES / Bejbi blues

Polonia, 2012, 101 min.
Regia și scenariul: Katarzyna Rosłaniec
Distribuția: Magdalena Berus, Nikodem Rozbicki, Klaudia Bułka, Michał Trzeciakowski ș.a.
subtitrare în limba română

Natalia este o mamă de doar 17 ani. A născut un copil pentru că asta și-a dorit, nu a fost o întâmplare. Să ai un copil este cool, poți să-l îmbraci în haine de designer. Dar cel mai important este că ai pe cineva care-ți aparține doar ție și care te va iubi toată viața.

film pol