Proaspăt redenumită, o stradă din Oradea.
Prietenia româno-americană e un lucru măreţ. Ne-au spus-o toţi cei trei preşedinţi americani care ne-au vizitat ţara. Nixon, în 1969, după care a convins Congresul SUA sa acorde Romaniei clauza natiunii celei mai favorizate. A mai spus-o şi Clinton, în 1997, de a cărui vizită se leagă celebra expresie :”keep the course, keep the course and the victory is yours”. Eu zic ori că ne-a păcălit, ori că ne mişcăm în cerc. În 2002, G.W. Bush, asemeni vrăjitorului din Oz, ne deschidea uşa NATO sub un curcubeu: “People of Romania, I can see the rainbow”.
Numele lui Ronald Reagan este purtat în SUA de o serie de şcoli, grădiniţe, spitale, fundaţii şi alte organizaţii. În ceea ce priveşte drumurile, Reagan a “botezat” 3 autostrazi şi un bulevard în New York. Pe plan internaţional? În vara lui 2011, municipalitatea din Praga, pentru a celebra ” prietenia dintre poporul american şi cel ceh în lupta împotriva comunismului” a schimbat în “Ronald Reagan” numele străzii pe care se află Ambasada Americană din Praga, în prezenta secretarului de Stat Condoleezza Rice şi a ambasadorului american în Cehia.
În ceea ce ne priveşte pe noi, orădenii, nu putem spune decât că evenimentul a creat un precedent. E greu să ghiceşti care au fost motivele pentru care aleşii locali au decis modificarea din str. Vaporului în str. Ronald Reagan. Cert este că, începând cu 1 ianuarie 2012, cei 590 de locuitori ai străzii proaspăt asfaltate care uneşte centura oraşului de Piaţa 22 decembrie, trecând peste Peţa, sunt mai aproape de “ţara tuturor posibilităţilor” iar Str. Ronald Reagan din Oradea devine a doua stradă din afara SUA care poartă numele preşedintelui american.
Vă cerem părerea: care credeţi că sunt motivele alegerii lui Ronald Reagan ca “patron” al străduţei din Oradea? Şi dacă tot facem un efort de gândire, de ce credeţi că Str. Vaporului a fost cea aleasă? Oferim premiu harta oraşului celui care ne oferă cel mai interesant/creativ răspuns.
Dacă vă ajută cu ceva, Str. Ronald Reagan se intersectează la un capăt cu Str. 22 Decembrie iar la celălalt cu Str. Făgăraşului. Acestea două din urmă sunt unite de Str. Ţepeş Vodă. Avem şi un fundal muzical. Sau să îi spun “background”?
Revenind la lucruri serioase, puteţi citi aici despre o vizită americană la Oradea, candva prin 1944, cu avioanele.
Raspunsul la intrebare e simplu: strada a primit numele lui Ronald Reagan pentru ca acest presedinte american a avut o contributie deosebita la prabusirea comunismului (“doctrina Reagan”). De ce tocmai Vaporului? Pentru ca a fost modernizata, la capatul ei dinspre Fagarasului a fost refacut podul peste Peta si s-a facut legatura spre giratia cu Atelierelor – Ceyrat, deschizandu-se traficul dinspre Piata 22 Decembrie spre centura. Deci avem in final o noua cale de acces din centrul orasului spre centura, Nufarul (via Atelierelor) si Cimitirul Rulikovski (via Ceyrat), o artera (si nu “straduta”) importanta.
:)) si Papa Ioan Paul al II-lea a avut un rol important în prăbuşirea comunismului. Poate ar fi o idee modificarea numelui străzii Rachetei (apelativ care miroase a Război Rece) în Str. Ioan Paul al II-lea.
Mda ….Ronald Reagan a fost un important om care a contribuit la dezvoltarea oraşului….în curând la New York va fi inaugurat strada,şi băile Rimanóczy….
stim ca Oradea este un vechi asezamant maghiar; ungurii erau aici chiar inaintea dacilor (la fel si in Egiptul antic)!!! ok, aceste lucruri fiind foarte clare, trebuie sa stim ca Reagan se citeste fonetic regen (régen pt. cunoscatori) ceea ce inseamna, tradus din stravechea limba maghiara “demult”. asa… inainte sa se numeasca Vaporului, strada se numea Ronald. Normele UE obliga municipalitatea ca un anumit procent (nu stiu exact care e…) din strazi sa aibe nume maghiar. Noul nume vrea sa ne aminteasca de vremurile demult apuse cand strada se numea Ronald, de aici varianta ungureasca: Ronald Reagan (Régen)
Pe bune
:)))) Romi :sune-mi te rog câte clădiri a constrit/proiectat acest Ronald Regan în Oradea…? Şi dacă tot suntem la capitolul ungur/român Rimanóczy a construit clădirea episcopiei greco-catolice(fosta Bibliotecă) ….cam atât despre încercarea ta de a băga “fitile” pe tema ungur/român….în Oradea aceşti oameni trăiesc bine de sute de ani..aşa că nu cred că-i momentul ,nici locul…..
Romi, sunt aproape gata să îţi ofer marele premiu!
@Imi: cred ca toate cladirile importante, inclusiv cladirea Facultatii de Mediu ;). de altfel, sta foarte departe de mine ideea de a baga fitile, eu insami sunt in proportie de 75% maghiar (ha erted mire gondolok ;)). si a propos, sunt oradean cu parinti, bunici si in mare parte strabunici oradeni, deci cam stiu care-i shtaisu; p’aci 😀
In plus, cam toata chestiunea a pornit cu iz de bascalie, nu credeam ca cineva ma va lua in serios…
@Mirela iti multmesc si stai pe aproape!
pacat ,mare pacat ,e dezgustator febleata asta ptr americanii ,sant o gramada de romani care au luptat din interiorul Romaniei ,si-au pus viata in pericol
I au zis Ronald Reagan pentru ca Donald Ratoiul, desi e si el american, nu conferea suficienta prestanta imprejurimilor, in opinia decidentilor. Votez si eu pentru Romi ca si raspuns creativ :).
Romi ia harta. Pentru creativitate, atenţie la diversitate culturală şi menţionarea dacilor în explicaţie.
yuuupiiieeee