What’s wrong with this picture?

Proaspăt redenumită, o stradă din Oradea.

Prietenia româno-americană e un lucru măreţ. Ne-au spus-o toţi cei trei preşedinţi americani care ne-au vizitat ţara. Nixon, în 1969, după care a convins Congresul SUA sa acorde Romaniei clauza natiunii celei mai favorizate. A mai spus-o şi Clinton, în 1997, de a cărui vizită se leagă celebra expresie :”keep the course, keep the course and the victory is yours”. Eu zic ori că ne-a păcălit, ori că ne mişcăm în cerc.  În 2002, G.W. Bush, asemeni vrăjitorului din Oz, ne deschidea uşa NATO sub un curcubeu: “People of Romania, I can see the rainbow”.

Numele lui Ronald Reagan este purtat în SUA de o serie de şcoli, grădiniţe, spitale, fundaţii şi alte organizaţii. În ceea ce priveşte drumurile, Reagan a  “botezat” 3 autostrazi şi un bulevard în New York. Pe plan internaţional? În vara lui 2011, municipalitatea din Praga, pentru a celebra ” prietenia dintre poporul american şi cel ceh în lupta împotriva comunismului” a schimbat în  “Ronald Reagan” numele străzii pe care se află Ambasada Americană din Praga, în  prezenta secretarului de Stat Condoleezza Rice şi a ambasadorului american în Cehia.

În ceea ce ne priveşte pe noi, orădenii, nu putem spune decât că evenimentul a creat un precedent. E greu să ghiceşti care au fost motivele pentru care aleşii locali au decis modificarea din str. Vaporului în str. Ronald Reagan. Cert este că, începând cu 1 ianuarie 2012, cei 590 de locuitori ai străzii proaspăt asfaltate care uneşte centura oraşului de Piaţa 22 decembrie, trecând peste Peţa, sunt mai aproape de “ţara tuturor posibilităţilor” iar Str. Ronald Reagan din Oradea devine a doua stradă din afara SUA  care poartă numele preşedintelui american.

Vă cerem părerea: care credeţi că sunt motivele alegerii lui Ronald Reagan ca “patron” al străduţei din Oradea? Şi dacă tot facem un efort de gândire, de ce credeţi că Str. Vaporului a fost cea aleasă? Oferim premiu harta oraşului celui care ne oferă cel mai interesant/creativ răspuns.

Dacă vă ajută cu ceva, Str. Ronald Reagan se intersectează la un capăt cu Str. 22  Decembrie iar la celălalt cu Str. Făgăraşului. Acestea două din urmă sunt unite de Str. Ţepeş Vodă.  Avem şi un fundal muzical. Sau să îi spun “background”?

Revenind la lucruri serioase, puteţi citi aici despre o vizită americană la Oradea, candva prin 1944, cu avioanele.