Teatru-“Sinucigasul” cu Dan Puric

Autorul

Nikolai Erdman este un dramaturg şi scenarist rus. Piesele sale (Mandatul şi Sinucigaşul), din păcate prea puţin cunoscute la noi, sunt considerate capodopere ale genului şi fac legătura între teatrul satiric al lui Gogol şi teatrul absurdului de după cel de-al doilea război mondial, Erdman fiind supranumit un Gogol al secolului al XX-lea.

La vremea la care a fost scrisa (1928), piesa “Sinucigasul” a fost considerata o “satiră la adresa lui Stalin şi a clicii sale” fiind interzisa, reprezentarea ei cenzurata iar autorul deportat in Siberia timp de trei ani.

Povestea

Sinucigasul o piesă despre motivele pentru care alegem să rămânem în viaţă, atunci când totul ne împinge spre sinucidere” (Nadejda Mandelştam).

Personajul principal, Semion Podsekalnikov este şomer si trăieşte împreună cu soţia şi soacra sa într-o sărăcie cruntă, fiind bantuit de sentimente de vinovatie, neputinţă şi disperare. După o criză nervoasă, disparitia sa temporara (de fapt se afla la bucătărie) este interpretata de cei din jur ca o tentativa de sinucidere si este urmata de rugaminti staruitoare impotriva savarsirii unui asemenea gest. Vestea despre dorinţa lui de a se sinucide se răspândeştese iar personajul, chiar dacă nu avusese în cap ideea sinuciderii, acum cochetează cu ea.

Actorii

Spectacolul are o distributie de exceptie. Tânăra nevastă a protagonistului e întruchipată de ambiţioasa Ileana Olteanu. Costel Constantin e aici un vecinul care imprastie ideea sinuciderii, împrăştiind; Adela Mărculescu joaca rolul soacrei, Marius Bodochi e genul de intelectual viclean, Tania Popa e amanta săritoare la nevoie.

Scenografia este semnată de Diana Ruxandra Ion, regia Felix Alexa

Cand, unde, cat?

Luni, 30 mai, Casa de Cultura a Sindcatelor, ora 19. Pretul unui bilet este de 80 sau 100 Ron, in functie de locul ocupat in sala