Taxa pe câine

E bine că Municipalitatea doreşte limitarea numărului de câini vagabonzi din oraş. Ultima măsură propusă de oficialităţile orădene ia în considerare varianta sterilizării câinilor din oraş. A tuturor…
Bine, există şi excepţii: câinii sub vârsta de 6 luni, câinii bătrâni sau bolnavi şi câinii cu pedigree.

Stăpânii unui câine “frumos, da care nu-i de rasă”, ” brac corcit cu lup”, ” de ăla mic, nu ştiu cum îi zice”, au încurcat-o. Pentru această categorie de patrupede, Primăria va percepe de la proprietari o taxă de “100 lei/căţel nesterilizat“.

Considerat un “model european de gestionare a situaţiei”, proiectul intră în dezbatere publică în data de 11 iulie, de la ora 17, la Primărie. Dezbaterea publică, cu un caracter consultativ, precede etapa în care proiectul va intra în şedinţă de consiliu pentru aprobare, urmând apoi să intre în vigoare într-un an.

Dacă cu aprobarea proiectului edilii nu vor avea prea mari probleme, aplicarea în sine a hotărârii va fi o afacere cel puţin aventuroasă. Îmi imaginez nişte bande de hingheri, cu moace de controlori OTL şi fine cunoştinţe în materie de rase canine, cutreierând oraşul şi bătând din uşă în uşă pentru recenzarea câinilor. Şi pe proprietarii de corcituri, ascunzându-şi “cei mai buni prieteni” în cămară de câte ori sună cineva la uşă, ca să nu fie prinşi. Căutarea continuă prin parcuri, la vânat de câini cu stapân, dar fără pedigree, pentru colectarea banilor la bugetul local. Momente de criză impun măsuri de criză.

Poate că cel mai util ar fi ca aceşti “tax-free dogs” să fie însemnaţi pentru a fi mai uşor de recunoscut prin oraş. O mică ştampilă cu stema oraşului, aplicată pe pulpa dreaptă, aşa, mai sus, ar fi un semn distinctiv perfect.

Sper că după câini, vor urma pisicile vagaboande. Pentru că aici sunt banii serioşi. Iar apoi se poate trece la animale mai mici, papagali sau pesti de acvariu. Fară pedigree.

Vă las cu o melodie cu mesaj, dintr-un film celebru, despre câini. De rasă, dar nu ştiu dacă aveau certificat.