…puteaţi petrece la unul dintre celebrele restaurante orădene: Lido.
Situat pe malul Crişului Repede (nu vă spunem unde, trebuie să ghiciţi), Lido servea sortimente de bere locala produsă de Fabrica de Bere Dreher-Haggenmacher S.A. Aveaţi de ales între: Bere de Martie şi Salvator. Puteaţi încerca şi bere Dreher-Hanggenmacher, Bak (adică Ţapul- o bere suprasaturată cu malţ si valoare nutritivă ridicată), Dacia, Herkules, berea blondă specială Szent Laszlo, Tur(Soimul peregrin), Komlo Gyongye (Perla hameiului) si Gazda.
Puteaţi conversa despre ultimele spectacole de Variete care se ţineau în sălile din palatul Vulturul Negru. Aţi fi putut discuta de exemplu despre sceneta “Odaia Intunecata – intamplare improbabilă. Personaje: sotul, sotia, medicul, strainul”, foarte la modă pe la 1919 sau puteaţi să criticaţi interpretarea Kiss Bertei din “Inima mea e inflacarata de amor”. Discuţia sigur s-ar fi încins la povestea despre cum se face o “emulaţiune de velociped pe ţinta învârtitoare ridicata în sus si strâmbă”. Credeţi că nu se poate face, aşa-i?
Ştiţi unde era Restaurantul Lido?
Felicitari, Mirela (din nou)!
Restaurantul Lido era pe locul actualului bloc P+4E de langa Pizzeria Crinul Alb.
Restaurantul Lido,sau mai târziu “Pescăruşul” se afla pe malul Crişului , cum mergeai către Ştrandul municipal,pe parea dreaptă exact lângă podul de la Magheru. Actualmente ,spaţiu verde ,şi parcarea de la “Conti” fosta Dacia
Imi, nu stiu daca ai dreptate. Daca te uiti in ultima fotografie, podul peste Cris (cel de pe BVd Magheru) apare pe partea dreapta. Localul Lido era prin urmare pe partea dreapta a Crisului, inainte de Pod. Parcarea de la Continental este in zilele noastre dupa pod. Locatia pe care o propui tu este posibila doar daca podul peste Cris (cel care acum face intrarea pe Bvd Magheru) era de fapt undeva unde este acum Hotel Continental sau ceva mai in spatele acestuia. Deci doar daca podul era in alt loc. Intr-o harta a orasului Oradea de la 1897, Podul peste Cris apare pe amplasamentul actual si se observa spatiul de unde este acum Crinul Alb si blocurile. Strazile de asemenea si-au pastrat locatia. Cred ca este rezonabil sa presupunem ca si in perioada interbelica podul era in acelasi loc. Harta o gasesti online aici Un alt punct(fix) de reper poate fi si Biserica seminarului greco-catolic care se afla pe acelasi amplasament de la jumatatea secolului XIX si care poate fi vazuta in prima fotografie.
In Centrul Civic in locul unde acum este sensul giratoriul(aprox)era un grup de cladiri.In partea spre vechea autogara era o terasa,un restaurant.
🙂 Copil fiind inca am mai prins terasa aceea frumoasa pe malul crisului, unde era o cofetarie si un cafebar si se servea si bere… E drept nu am mai prins Dreher-ul dar sa stii ca se vindea foarte bine si “Felix”..