E Piata Unirii. Ea a purtat, de-a lungul timpului, denumirile de Piata Mica (1714), Piata Sf. Ladislau (1859), Piata Unirii (1923), Piata Sf. Ladislau (1940), Piata Malinovski(1945), Piata Victoriei (1966) şi Piata Unirii din 1990.
A fost martora tăcută pentru mai toate schimbările de regim politic care s-au succedat la Oradea. Schimbari care, indiferent de orientare, şi-au găsit întodeauna adepţi care aplaudau frenetic, strigau sloganuri şi ridicau pancarte. De multe ori m-am gândit că poate sunt aceeaşi, poate doar mai bătrîni, şi încercam sa le disting feţele în fotografii.
Şi singurul personaj care de-a lungul timpului nu mi-a părut duplicitar sau fals, a fost Piaţa Mică. Un târg de sâmbătă, un loc de adunare, intodeauna la fel. În general, clădirile noi se ridicau pe locurile celor vechi. Într-o parte targul, într-un colţ farmacia, lângă, fotograful, un han, nişte biserici, podul, clădirile oficiale. Odată, taman în mijlocul ei, era să se construiască teatrul oraşului. Dar orădenii de pe la 1900 aveau poate un soi de respect faţă de locurile publice şi se gândeau de două ori când doreau să le modifice. În cazul teatrului, tergiversarea a durat ani.
Săptamâna trecută aleşii locali au votat noul proiect de reabilitare a Pieţei Unirii. Aprobat fără dezbatere publică (da, se poate), proiectul se cere implementat până în 2014.
Iată ce spune despre acest proiect arhitectul Horea Gavriş, cel are l-a conceput împreună cu o echipă de “specialişti locali”: „Scopul proiectului a fost de a identifica Oradea și valorile pe care le prezintă pentru Europa, în așa fel încât piața să fie utilizabilă zi de zi pentru cetățeni. Oradea transmite bucuria de a trăi, iar pentru un arhitect este fascinant să te implici în identificarea tradițiilor și posibilităților implementării spiritului națiunii. Prin elementele de arhitectură existente în noul proiect au fost unificate stilurile dominante ale Pieței Unirii și pentru a aduce proiectului o plusvaloare s-a pus accent pe evidențierea tradițiilor existente.” (Sursa: Primăria Oradea)
Cum o să arate Piata Unirii? Altfel.
În dorinţa de a oferi orădenilor mai mult spaţiu public, circulaţia va fi restricţionată şi deviată pe lîngă palatul Episcopiei greco-catolice si apoi pe Str. Avram Iancu. Piaţa devine pietonală. Asta e bine. Dar, cu ce să umpli atât spaţiu? Că e mult spaţiu. Pai cu ceva drăgut, s-or fi gândit cei care au proiectat. Prin urmare, spaţiul va fi umplut cu o scenă circulară care, pentru ca oricine ştie că „ce e mutifuncţional, e bun”, iarna va fi patinoar. Scena asta va avea alăturate nişte fântâni. In sfârşit orădenii or să poată să facă şi ei baie în centru la meciurile Naţionalei. Stilul arhitectonic care stă în spatele acestei sceno-patinoar-artezian este probabil secession. Asta daca presupunem că secession-ul înseamnă linii curbe atunci e secession curat, original 100%. Nişte lampioane curbe, deci secession, vor împodobi piaţa. Îndraznesc să presupun că vor fi şi nişte bănci, de genul celeia amplasate la începutul corso-ului. Va fi frumos. Statuia lui Mihai Viteazul va fi inlocuita cu cea a Regelui Ferdinand. Statuia lui Gojdu va fi dusă undeva, neimportant.
Bun, dar tot mai rămâne mult spaţiu gol.
Iar dacă ce v-am povestit până acum se încadrează în conceptul „ceva vechi, ceva imprumutat şi ceva…..secession”, acum intră în scenă elementul de noutate. Un obelisc. Da, un obelisc, dar nu unul obişnuit, aşa, banal, cu vârful ascuţit, cum am învăţat noi la şcoală. Un obelisc răsucit. Chestie care pe lângă că e originală, e şi poate un pic secession. Dar să nu uităm de multifuncţionalitate. Prin urmare, acest obelisc este proiectat ca fiind, nu numai ceva mare cu care umpli un spaţiu gol, ci şi un ceas solar. Nu e genial? Trece omul prin centru, să ştie cât e ceasul. Pe vârful obeliscului va fi amplasat un inger. Pentru că suntem creştini şi asta e o chestie care trebuie subliniată. Îngerii sunt nişte personaje acceptate de toate confesiunile din oraş.Va fi foarte, foarte frumos. Cu pomi, cu de toate.Cireşi japonezi şi magnolii.
Apar zic eu, două probleme.
Prima, proiectanţii ignora total factorul meteo: dacă e noros de unde să ştim cât e ceasul? Ar fi de bun simţ aplasarea undeva pe obelisc al unui ceas digital care să funcţioneze cu baterie solară (energie regenerabilă adică, ca să sune european) şi care să ne indice şi nouă ora exactă. Poate îngerul ar putea ţine într-o mână partea cu ora, în alta, cea cu minutele?
A doua problemă, cea mai spinoasă, este următoarea: în ce direcţie se va uita ingerul? Poate ar merita o dezbatere publică pe această temă, acum că proiectul e oricum aprobat.
Avem variantele:1) ingerul se uită spre statuia Eroului Necunoscut, 2) se uită spre Primărie, că doar ea l-a pus acolo, sau 3) spre Universitate. Varianta 1) nu merge. Cârtitorii vor spune că de fapt îngerul se uită la Catedrala ortodoxă din centrul civic (o altă monstruozitate arhitectonică) şi riscam sa avem conflicte intercofesionale. Varianta 3, cea cu Universitatea, creează ambiguităţi de interpretare pentru că cimitirul oraşului este în aceeaşi direcţie.
Deci poate că singura variantă ar fi ca îngerul de pe obelisc să se uite direct la Primărie.Dar atunci oare mai este el al oraşului, al cetăţenilor? Ne mai reprezintă? O să fie Piaţa a noastră?
Merită problema asta o dezbatere publică, nu?
da, asa e corect, ingerul, ca tot oradeanul cuminte, tre sa priveasca umil, cu respect si obedienta maxima, spre ilustrul creator/modelator… Doamne, keep calm si vezi-ti de pagina de facebook, nu de tine-i vorba…
Felicitari, Mirela ! Nu stiu cine esti, dar tare as vrea sa te cunosc 🙂
Suntem un popor crestin, inger, daca am zâs, am zâs. Privirea ingerasului va fi in jos sau spre cer, in functie de cat de crestini vom fi. Va folosi un sistem ingenios ca si cel al bisericii cu Luna.
Cred ca ingerasul se uita spre cer si zice: “Doamne, Dumnezeul meu, de ce m-ai pus in aceasta <>. Fa, Doamne, ca cei 27.000 mp de secession pe orizontala din jurul meu sa ramana doar in imaginatia acelor edili!”
Poate ar fi mai bine sa copiem un exemplu de amenajare publica care deja functioneaza decat sa facem o varza de stiluri si simboluri.
In primul rand nici proiectantii si nici cei care l au aprobat nu au o viziune profesionista… Aici nu se tine cont de nici un principiu urbanistic> dominanta, perspective, trasee etc. Sa nu mai despre faptul ca intrarea in pasajul Vulturul Negru cat si accesul pe str V.A. nu sunt marcate corespunzator. In ceea ce priveste obeliscul…intr adevar este autentic, specific, ,,de al locului” …
Un alt criteriu care trebuie luat in considerare la fiecare competitie de genul acesta…calitatea randarilor si modul de expunere. In momentul in care ne prezentam cu niste planse atat de slabute nu ne putem astepta la o abordare exceptionala. Poate ar trebuie sa cerem ajutorul unor studenti de la arhitectura care cu greu reusesc sa se angajeze si care de cele mai multe ori sunt muuult mai profesionisti!
de ce schimba statuia lui MIHAI VITEAZUL??????? cu ferdinand
In 2010, OAR Bihor a organizat un concurs de idei care a avut ca tema amenajarea Pietei Unirii si a Pietei Ferdinand. Pe locul II (pentru ca locul I nu s-a acordat – ca asa e la OAR) s-a clasat propunerea (lucrarea) semnata arh. Szabo Anemari. Lucrarea a fost acceptata de mai multi arh. membrii ai OAR ca fiind cea mai buna inscrisa in concurs. http://cdn2.bihon.ro/2010/04/Viziunea-arh.-Szabo-Csikortas-a-fost-cea-mai-apreaciat%C4%83.jpg
Insa lucrurile nu s-au dezvoltat inspre acea propunere, ci dupa dezbateri publice si licitatia organizata de Primaria Oradea s-a ales varianta lui Tamas Emodi – pe care o stim cu totii.
Personal as vedea Piata Uniiri pornind de la propunerea arh. Szabo Anemari, insa cu anumite modificari ref. la transf. partii carosabile in pietonala…
Se mărită piaţa?!?
Lucrări. Bleah! Era faină şi aşa, de ce trebuie musai schimbat radical? Poate va arăta bine la final, dar merită efortul financiar şi disconfortul lucrărilor?
Regele Ferdinand este mai potrivit, în opinia mea, să fie în Piaţa Unirii, dar cu Gojdu ce-aţi avut?
În altă oridine de idei, Mihai Viteazu văd că nu mai e dorit pe nicăieri, la Sfântu Ghorghe se chinuiesc de mult consilierii RMDSZ să scape de el. 🙂
dan, unii zic ca da, ca o marita …cu italianii
Mi se părea mult mai de bun gust şi mult mai încadrat în arhitectura pieţei, acest proiect. Ce clădiri Secession mai avem în Piaţa Unirii înafară de Palatul Vulturul Negru?
http://oradeapress.ro/2012/03/27/piata-unirii-din-oradea-va-fi-reabilitata-complet-pana-la-sfarsitul-anului-viitor/
Pai mai avem Palatul Moskovits. Dar aveti dreptate, orice proiect ar fi fost mai bun decat acesta.
Rusine ca a ajuns un asemenea proiect in aceasta faza de discutii si rusine celor care au acceptat sa se implice intr-un proiect ‘manevrat’ la modul acesta! ‘Arhitectii’ sa-si tina potentialul pentru amenajari de ograde si sa lase Piata Unirii profesionistilori. NU proiectului de reabilitare a Pietei Unirii!
arata ca un proiect pentru prosti , de ce nu neaduce si o piramida in centrul orasului ,la ce ne trebuie noua obelix in centrul oradiei, eu as fi deacord sa ne mai puna si niste statui cu faraoni ,nu de alta dar sa fie ghiveciul intreg, asa pe jumatate nu arata bine …ba fratilor traim in EUROPA , scuze stiu ca romanii sunt cam manelisti ,dar credeam ca INSTITUTIILE STATULUI SUNT MAI CIZELATE ,scuze , m’am inselat sunteti jalnici !!!!!!!!!
timp de o jumatate de secol orasul meu natal imi parea minunat. simteam chiar si cum respira copacii din interiorul rondelurilor ( distruse partial de Petre Filip iar acuma de un alt primar neoriginar din Oradea ). Nu stiu cui i-a venit ideea sa o transforme, dar…pentru mine oricate obeliscuri cu ingeri privind in sus sau jos, spre Biserica cu Luna sau Primarie, ar pune edilii nostri, centrul civic de odinioara se va transforma intr-un centru urban supus globalizarii unioniste. unde sa mai gasesti specificul orasului de odinioara cand o sa semene cu alte multe orase trase la indigo ? s-a dus frumusetea , originalitatea si unicitatea Oadei mele odata cu prima lovitura de tarnacop, pikamer care a invadat Piata Unirii !…