Proiectie film documentar- „În spatele cortinei de fier”

s

Pasionatii de istorie si nu numai pot viziona gratuit vineri, 25 aprilie 2014, de la ora 19,  la Moszkva Cafe, filmul documentar  „În spatele cortinei de fier” . Regia documentarului este semnată de  de Bogdan Mustață iar scenariul de Alin Mureșan.

Filmul prezinta povestea comunizării forţate a României, urmărind principalele moduri prin care a avut loc destructurarea societății din perioada 1944-1951: de la desfiinţarea proprietăţii private, reforma agrară, reforma monetară, naţionalizarea obiectivelor industriale și decapitarea armatei, la fraudarea masivă a alegerilor electorale în favoarea Partidului Comunist, desfiinţarea pluralismului politic şi a libertăţii presei, subordonarea economiei intereselor Uniunii Sovietice şi abolirea monarhiei.

Proiectul „În spatele cortinei de fier. Studiu de caz: România”este sustinut de Centrul de Studii în Istorie Contemporană împreună cu Asociația Rost  si  a obţinut finanţare de 70% din partea Comisiei Europene, prin programul Europa pentru Cetăţeni, fiind singurul câştigător din spaţiul românesc. Scopul său principal îl reprezintă familiarizarea unui număr cât mai mare de români şi cetăţeni europeni cu realităţile instaurării violente a regimului comunist în România, în perioada 1944-1951.