Ieri, 25 ianuarie 2012, manifestanţii din Piaţa Unirii au făcut public un document cu revendicări denumit “Proclamaţia de la Oradea”. Documentul conţine 11 puncte şi a fost semnat de către cei prezenţi. În primul punct se cere demisia lui Traian Băsescu, al doilea demisia guvernului Boc, al treilea- alegeri anticipate şi necomasate iar apoi, la punctul 4, alegerea unui guvern de tehnocraţi. Punctul 5 prevede alegerea primului ministru în aceeaşi manieră cu cea de alegere a preşedintelui, desfiinţarea Curţii Constituţionale şi asigurarea monopolului de stat asupra bogăţiilor naturale. La punctul 6 este cerută reformarea justiţiei şi a CSM, iar la următorul punct se solicită responsabilitatea, inclusiv penală, a magistraţilor şi politicienilor. Punctul 8 se referă tot la justiţie cerându-se ca procurorii să fie consideraţi magistraţi publici, în timp la punctul 9 se solicită introducerea juraţilor în unele complete de judecată. Declararea Pieţei Unirii ca Zonă Zero este punctul 10 al proclamaţiei, iar ultima cerinţă a acesteia este transpunerea în practică a prevederilor articolului 8 din Proclamaţia de la Timişoara.
Primele patru puncte au fost exprimate pe parcursul manifestaţiilor din toată ţara. Următoarele cinci puncte urmăresc reformarea justiţiei şi a clasei politice precum şi revendicări care pot proveni dinspre programele asociaţiilor pentru protecţia mediului (vezi în special campania pentru salvarea Roşiei montane). Aici trebuie făcut însă observaţia că prevederea există deja ca principiu statuat în legislaţia minieră şi în alte prevederi legale. În schimb, punctul 9 aparţine cu siguranţă platformei electorale a Partidului Poporului, fiind, după declaraţiile liderului Dan Diaconescu, specific numai acestui partid. Punctul 10 este un obiectiv local al manifestanţilor orădeni prin care solicită o recunoaştere oficială a contribuţiei lor ca şi cetăţeni ai Oradiei în susţinerea mişcărilor de proteste din toată ţara. Punctul 11 este binecunoscutul “punct 8 de la Timişoara” prin care s-a urmărit îngrădirea accesului reprezentanţilor regimului comunist şi a foştilor ofiţeri de securitate la demnităţi de stat. Pentru textul complet şi semnăturile vezi foto.
Spre finalul manifestaţiilor protestatarii au lipit textul proclamaţiei pe soclul statuii lui Mihai Viteazu, unde poate fi văzut.