Primul fotograf de razboi-Carol Pop de Szathmári

Galeria Euro Foto Art din Oradea gazduieste in perioada 16 ianuarie-10 februarie 2012 o expoziţie de exceptie cuprinzand fotografii realizate după copiile digitalizate ale lucrarilor artistului fotograf Carol Pop de Szathmári.

Acesta s-a nascut la Cluj in 1812 a fost pictor si grafician si totodata este considerat unul pionierii fotografiei. A fost printre primii 10 fotografi din Europa și a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii. Prin aceasta, el este recunoscut cunoscut ca primul foto-jurnalist si totodata fotograful lui Carol I incepand cu anul 1866 si insotinful pe acesta in calatoriile sale, desenind sau fotografiind momentele oficiale, peisaje, biserici. De asemenea i se alatura in Razboiul de Independenta unde realizeaza fotografii cu Principele inconjurat de personalul sau, cu atasatii militari straini, cu taberele militare. Binecunoscutul portret la lui Cuza a fost realizat tot de catre Carol Pop de Szathmári.

Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 16 ianuarie, de la ora 11.00, în Galeria Euro Foto Art. Intrarea la eveniment este libera iar expozitia se poate vizita in zilele lucratoare intre orele 8-17.