Primul artist fotograf orădean

Fekete Sandor a fost primul care a marcat Oradea pe harta artei fotografice.

Cu o activitate profesională începută înca din 1860, Fekete Sandor lucra ca şi fotograf în celebrul atelier fotografic Decsez Jilka (pe actuala Strada Ep.M. Pavel, nr.3) în jurul anului 1883. În 1886 cumpără imobilul de vis a vis, şi îşi deschide propriul atelier (pe str. Ep. M. Pavel nr. 8, clădire aflată pe locul în care este situată azi Librăria Gutemberg).

Devine în scurt timp unul dintre cei mai apreciaţi fotografi din oraş, fiind considerat un maestru în realizarea portretelor şi un foarte bun fotograf de peisaje şi cladiri. Este unul dintre fotografii care semnează multe din cărţile poştale vechi ale oraşului Oradea.

Pionier al fotografiei, Fekete Sandor a rămas in istorie ca un deschizător de drumuri în ceea ce priveşte fotografierea la lumină artificială. În strânsă colaborare cu omul de ştiinţă Karoly Irene, îl ajută pe acesta să realizeze fotografierea imaginilor obţinute cu ajutorul razelor X (vezi si http://www.oradeamea.com/karoly-irenaeus-jozsef/).

După 1880, Fekete Sandor este singurul fotograf orădean care deţine titlul de fotograf al curţii imperiale, statut ce îi conferă o atestare oficială a standardelor profesionale.


Activitatea profesională a lui Fekete Sandor dobândeşte recunoaştere internaţională în anul 1900, când acesta câştigă cu o fotografie, medalia de bronz la Expoziţia Universală de la Paris.

În 1922, Fekete Sandor prezidează, la Cafeneua Royal, întâlnirea care a fondat prima asociaţie profesională a fotografilor orădeni- Clubul Cuibul.

Multe din fotografiile lui Fekete Sandor aparţin unor colecţii private. Câteva din acestea pot fi văzute însă şi la Muzeul Memorial Ady Endre (Parcul Traian).