Prăvălia lui „József Popper junior”

Pe vremea când nu existau supermarket-uri, orădenii amatori de fineţuri puteau să se aprovizioneze de la băcănia lui „József Popper junior”. Situată la actuala intersecţie a străzilor Republicii cu Gen. Magherul (foste Fő şi Sztaroveszky), prăvălia şi-a început activitatea la 1897 comercializând mirodenii. În scurt timp a ajuns să fie unul dintre cele mai apreciate magazine din Oradea, concurând ca şi calitate a produselor cu magazinele de profil din Budapesta. Mica prăvălie de la intrarea pe Corso-ul orădean s-a transformat în depozit de mirodenii, delicatese, vinuri, citrice şi ape minerale fiind principalul furnizor al Spitalului comunal al comitatului Bihor (aflat azi pe Str. Republicii, vis-a vis de magazinul Crişul).

De la domnul Popper puteai cumpăra apă minerală Borsec dar şi apă minerală „Vita” şi „Matild”- Bodoc, vinuri, coniac Martell rom sau lichioruri.

Orădencele puteau veni aici să prăjească cafea la o maşină electrică, ultra-modernă. Pentru copii magazinul oferea delicatese de ciocolată marca „József Manner şi Asociatul”. În categoria produselor utilitare intrau lacul pentru podea şi armament şi muniţie de vânătoare.

Prăvălia „József Popper junior” a funcţionat până în anii celui de-al doilea război mondial. Numele lui József Popper apare în lista evreilor orădeni deportaţi la Auschwitz în mai-iunie 1944.

Sursa pentru datele istorice:
Ronald Hochhauser – Contributie la o istorie a industriei de fabrica la Oradea in perioada 1848-1948. Editura Muzeului Tarii Crisurilor, 2010