“Pentru ce protestati, doamna?”

Alaturi de inca vreo 6500 de oradeni, am fost invitata la un mare protest programat sa aiba loc duminica, 11 decembrie, la ora 13, in fata Primariei.

Sub sloganul “Am dreptul sa protestez, Romania e si a mea!” organizatorii fac apel la societatea civila sa se ridice impotriva, aici e un pic mai complicat, impotriva a orice. Va transmit chemarea : “MAINE 11 DEC 2011 LA 13;00 HAI IN PIATA UNIRII LA STATUIA LUI MIHAI VITEAZUL SI SPUNE STOP MASURILOR LUATE DE DOMNUL ILIE BOLOJAN! SPUNE STOP CRESTERII PRETULUI GIGACALORIEI (107 RON/GCAL INAINTEA MANDATULUI AZI 235) SPUNE STOP EUTANASIERII SPUNE STOP TAIERII ARBORILOR, SPUNE STOP TAXARII PARCARILOR, SPUNE STOP DISCRIMINARII, SPUNE DA INCURAJARII BICICLETELOR SPUNE DA UTILIZARII ENERGIEI GEOTERMALE SPUNE DA CRESTERII SPATIILOR VERZI…” ( Sursa aici ).

Protestul de maine ( caruia i-am putea spune si ghiveciul de duminica) promite ca va reuni laolalta locuitori din Iosia, iubitorii de caini vagabonzi, iubitorii spatiilor verzi, biciclisti si soferi, romi, homosexuali si practic oricine care simte ca drepturile ii sunt in vreun fel lezate, incalacate. Si pensionari adica. Poate niste bugetari.

Am doar 2 observatii si o propunere:
1. Adunarea laolalta a acestor categorii sociale se poate lasa cu scandal, nu de alta, dar soferii nu se potrivesc prea bine cu biciclistii iar iubitoarele de catei si mamele cu carucior s-ar putea sa isi aduca aminte de conflictul lor mai vechi cu conducatorii auto care parcheaza pe trotuar. Si apoi, nu se stie niciodata cand un locuitor din Iosia, venit sa protesteze impotriva pretului ridicat al gigacaloriei spune ceva rau despre spatiile verzi din Oradea sau despre nenorocitii de biciclisti care circula iresponsabil….
2. Nu stiu cum o sa fie cu scandarile. Ca nu se poate protest fara scandari. Iar daca cei din Iosia striga:” Jos gigacaloria!“, cei cu cainii ” Nu ucideti cainii vagabonzi!“, cei cu parcarile, “Vrem parcare gratis“, cei cu bicicletele:” Vrem piste!“, homosexualii :”Make love, not war” , romii pot murmura ceva, in fine, toate strigaturile astea amestecate si urlate deodata, pot induce in eroare pe reprezentantii Primariei, care vor intelege ceva de genul :” Jos cainii vagabonzi!”, “Nu ucidenti gicagaloria!”. Organizatorii mitingului ar trebui sa fie mai atenti la acest aspect.

Propun asa: sa fie domnule, organizare . Ori striga toata lumea “STOP!”, deodata, cu asta par sa fie toti de acord, ori fiecare categorie sociala sa fie imbracata intr-o anumita culoare- rosu, cei cu gigacaloria, verde cei cu parcurile, albastru, cei cu parcarile, homosexualii se pot imbraca cat mai colorat, biciclistii ar fi bine sa vina cu bicicleta. Posesorii de caini, cu cainii. Si sa strige ordonat, de la stanga la dreapta, pe rand. Propun de asemenea sa se protesteze tot maine impotriva reactoarelor nucleare, pentru ca in 14 decembrie este ziua internationala pentru acest lucru, si daca tot ne adunam…. Am putea striga ceva de genul:” Priviti la soare ce lumina are/ Opriti odata acele reactoare!” Recunosc, propunerea nu e geniala pentru ca riscam ca protestul sa se transforme in defilare.

Pana una alta, ca sa vorbim in cifre, 150 de oameni si-au confirmat prezenta la protestul de maine. 98 de persoane spun ca “poate vin”, daca termina cu pranzul. Eu una, cred ca o sa merg, pare mai interesant decat orice se mai intampla duminica in Oradea.

Daca sintagma “demagogia societatii civile” ar putea fi posibila in limba romana, protestul de maine ar putea-o pune bine in valoare.