Prima fabrică de pantofi orădeană

Dacă aţi fi trăit în Oradea de început de secol XX, cu siguranţă aţi fi avut o pereche de încălţări fabricate aici.

Firma “Farkas Moskovits şi Asociatul” s-a infiinţat în 1883 şi, funcţionând la început cu doar 6 muncitori, fabrica opinci, ghete şi curele într-un atelier situat undeva pe actuala str. Primăriei.
În 1889 atelierul se transformă în fabrică pantofi şi cizme, prima din oraş, având sediul în clădirea Şcolii Arhireale de Stat amplasată pe locul actualei primării. Cei 101 muncitori fabricau pantofi distribuiţi în toată Ungaria, în Bulgaria, dar şi încălţăminte pentru mineri. La începutul anilor 1900 îşi mută sediul pentru o vreme pe actuala Str.Independentei, în corpul de clădiri situat lângă podul peste Criş care a fost dărâmat în anii 80.

sz101

Orădenii puteau cumpăra pantofi de la ghereta amplasată în faţa Palatului Vulturul Negru.

moskovict pantofi 1910

sz431911

În 1912 îşi schimbă denumirea în Fabrica de Pantofi Hungaria şi deschide magazine de desfacere în clădirea Bazarului şi pe Str. Vasile Alecsandri. În perioada interbelica fabrica era una dintre cele mai mari interprinderi din oraş şi avea 48 de filiale răspîndite în România, Ungaria, Cehia, Slovacia.

După 1924 îşi schimbă denumirea din nou în Fabrica de ghete “Derby”. Chimist al fabricii în acestă perioadă a fost Blaziu Guban, inventatorul celebrei creme de pantofi “Guban”. Acesta a parăsit fabrica din Oradea pentru a se muta in Timisoara, unde a infiinţat “Uzinele Chimice Guban”.

guban

Sursa informatii

www.guban.ro

Ronald Hochhauser – Contributie la o istorie a industriei de fabrica la Oradea in perioada 1848-1948. Editura Muzeului Tarii Crisurilor, 2010