O Zi în Oradea

De unde a venit ideea?

De la o prietenă bună. Şi ei, prietenei, ideea i-a venit de la filmul “Life in a day”, un documentar care prezintă fărîme de filmuleţe realizate de oameni obişnuiţi şi filmate toate în aceaşi zi, 24 iulie 2010.

“Life in a day”

Produs de Ridley Scott şi Kevin Macdonald, filmul “Life in a day” e un fel de capsula temporală a unei zile pe Pământ. Proiectul a fost prezentat iniţial de către realizatori sub forma unei rugăminţi adresate populaţiei şi anume aceea de a documenta o zi din viaţa planetei. “Life in a day” a reunit contribuţiile a 80.000 de persoane, din 192 de ţări şi totalizat un număr de 4500 de ore de filmare despre ce se intâmpla în 24 iulie. Iniţiatorii proiectului vor să repete experienţa anul acesta în data de 12 noiembrie.Mai multe citiţi aici.

Ideea de capsulă temporală nu este una nouă. Prima capsula temporala de care imi amintesc(din cauza căreia am avut lungi discuţii în faţa blocului şi am început să ascult Peter Gabriel) este Discul de aur Voyager , trimis in spaţiu in 1977 la bordul navei Voyager. Discul (cei de la NASA nu au putuseră anticipa apariţia CD-urilor) cuprindea înregistrari de sunete “tipic pamântene”: păsări, balene, vânt, ploaie, oameni, muzică, un mesaj de la preşedintele american :), precum şi imagini ale vieţii cotidiene pe Terra. Scopul declarat al capsulei temporale era acela de a oferii informaţii despre civilizaţia noastră posibililor extratereştii întâlniţi pe drum. În 2004 nava Voyager trecea de Pluto şi se pregătea să părăsească sistemul solar în direcţia unei stele cu nume format din cifre. Cu toate că tehnic vorbind, în direcţia spre care se îndreaptă “nu e nimic”, gestul de a trimite în spaţiu o formulă concentrată a ce însemna civilizaţia noastră în 1977, era unul simbolic şi ne spune mai degrabă nouă, acum, ceva despre cine eram noi, atunci.

O Zi în Oradea.

Ce-ar fi să facem o capsulă temporală pentru Oradea? Un film făcut imaginile voastre, neprofesioniste, de amatori, filmate cu telefonul mobil, aparatul foto, camera web, orice. Un film pe care dacă l-ar vedea cineva peste 50 de ani şi-ar putea face o idee despre cum era acest oraş şi cum erau locuitorii lui. O carte video scrisă de mai mulţi autori. Un film despre o zi in Oradea.

Cum particip?

Dacă îţi place ideea şi vrei să te implici filmează ceva în Oradea în ziua de sâmbătă, 19 noiembrie 2011. Poţi să încarci filmul pe care l-ai realizat direct pe YouTube pe canalul O zi în Oradea. Dacă nu ai cont YouTube, trimite-ne filmarea ta pe [email protected] sau postează filmul pe pagina noastra de facebook.

Care sunt cerinţele?

– puteţi filma cu ajutorul unei camere, aparat de fotografiat, telefon mobil sau web cam
– filmarea trebuie să se realizeze într-o singura zi-19.11.2011
– puteţi filma orice, în orice moment al zilei de 19 noiembrie: oameni, locuri, evenimente, natura, orice fapt care are legătură cu oraşul Oradea sau cu preocupările şi felul de a fi al locuitorilor ei, momente cotidiene
-dacă aparatul cu care filmaţi vă permite, cerinţele tehnice pentru filmare ar fi de 25fps (cadre/sec.) la o rezoluţie de 1080. Dacă nu aveţi această posibilitate tehnică, e ok şi aşa.
– clipurile trebuie să aibă o durată de maxim 5 minute.
– puteţi să încărcaţi pe Youtube sau să ne trimiteţi oricâte clipuri doriţi.

3 de NU
– clipurile nu trebuie să conţină imagini obscene, violenţă sau imagini care ameninţă sau aduc jigniri anumitor persoane sau instituţii
– clipurile nu trebuie editate în nici un fel, ne interesează materialul brut, neprelucrat. Nu puneţi muzică in fundal, nu scrieţi peste film, nu inseraţi fotografii.
– nu ştergeţi fişierul pe care îl încărcaţi pe YouTube, vom avea nevoie de forma originală!

Încercăm să punem imaginile cap la cap şi vedem ce iese.

Până atunci, vizionare plăcută!