Ciudat cum poţi citi istoria unui oraş în mărcile poştale care îi aparţin. Timbrele emise la Oradea poartă amprenta oraşului si ale regimurilor politice care l-au condus.
1919. Perioada administraţiei româneşti.
1940. Perioada administraţiei ungare.
1945. Mărci de poştă locală.Timbre apărute sub tipar Oradea.
1945-1946-Mărci de poştă locală. Timbre pentru taxe locale.
Instalarea regimului comunist a coincis cu inchiderea sau autodizolvarea firmelor filatelice particulare. Toate emisiile de mărci poştale se făceau doar cu acordul Statului. A urmat o perioadă foarte grea pentru filatelia românească. În Oradea a existat ultimul club filatelic de schimb prin corespondenţă fondat de colecţionarul F. Konrad- “Pax”.
Perioada cenzurii comuniste
După 1989.
Oradea a fost pusă pe harta filateliei româneşti de către colecţionarul F. Konrad. Acesta fost unul din cei mai activi negustori filatelici de la finalul perioadei interbelice. El este autorul ultimelor trei cataloage filatelice editate inainte de instalarea regimului comunist si a cenzurii asupra filateliei. In perioada de dupa cel de-al doilea război mondial, F. Konrad a fost asociat in firma “Filatelia” din Oradea, alaturi de L. Deutsch. Istoria filateliei il mentionează ca şi unul din pionierii studiului marcilor de posta locală din Transilvania de Nord si fondatorul ultimului club de schimb filatelic prin corespondenta “Pax” din Oradea. Acesta avea ca obiectiv mentinerea filateliei la un nivel cat mai apropiat de cel dinainte război prin stimularea schimbului de marci postale. In scurta sa existentă clubul Pax a fost un sprijin pentru colectionarii de timbre din toata tara in ceea ce se considera ca a fost cea mai grea perioada din istoria filateliei româneşti.
Un articol amplu despre activitatea lui Konrad găsiţi aici
Este un foarte bun subiect pentru o teza de doctorat!
Ca de obicei, imi creati surpize placute pe banda rulanta. Aceste viniete oradene ne amintesc de importanta orasului Oradea intr-o vreme cind era o densitate mare de oameni cu spirit civic si dragoste pentru cultura. Ei, ce va propun pentru un viitor nu prea indepartat: publicarea acestor articole de pe sit sub forma de carte care ar putea purta titlul: Viniete oradene – O istorie alternativa a orasului.
Sa auzim de bine.
Va pup cu drag.