Online?

“Nu, offline”, ar fi mai totdeauna răspunsul meu la această întrebare. Deşi gurile rele spun că mai nou nu ai o identitate dacă în componenţa ei nu intra şi ceva virtual…măcar un cont de facebook, o adresa de email, un site preferat, un blog pe care-l comentezi constant.

Fără cerneală, fără hârtie, fără miros de plumb, fără senzaţia de deplină satisfacţie pe care i-o da unui ţăran felierea unui parizer pe juma’ de pagină de ziar în trenul personal Oradea-Holod, jurnalele virtuale numite “bloguri” au reuşit să îşi găsească un public chiar şi în România unde 2,64 milioane dintre noi intrăm măcar din când în când pe bloguri. Potrivit unui studiu SATI, 725.296 de români citesc bloguri în mod frecvent, în vreme ce 897.744 intră uneori, iar 1.019.472 “frunzăresc” rar jurnalele moderne. 2,4 milioane de români nu citesc deloc blogguri.

Cum stă în cifre Oradea virtuală?

Dacă cauţi Oradea pe Google prima legatură sugerată este pagina Primăriei Oradea. Urmează apoi patru pagini de site-uri legate de turism, universitate, hoteluri şi vreme. Daca cuvintele de cautare sunt blog Oradea, se mai schimba lucrurile, primele pagini de căutare oferind link-uri spre şase bloguri. Prin urmare, dacă eşti neavizat şi vrei să citeşti un blog orădean, trebuie să te străduieşti tare. Nu stiu exact câte bloguri sunt în Oradea. Să tot fie 100. La nivel de ţară, în 2007 răspundeau la un chestionar legat de starea blogosferei 702 bloggeri din care 12 din Oradea. Un procent ridicat din bloggurile orădene au un caracter general, personal, iar câteva activează în domeniul IT, publicitate, design, jurnalism, cultura.

În ceea ce priveşte Facebook, cu 34.840 conturi localizate aici, Oradea ocupă locul 7 în ţară într-un clasament privind numărul de utilizatori (2,8%). Legat de utilizarea serviciului Twitter, oraşul nostru se dovedeşte foarte tăcut, la începutul anului “ciripind” virtual doar 59 de utilizatori oficiali. Orădeanului îi place să vorbească mai mult şi să răsfoiească fotografii.

Dacă nu noi atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?

Ameninţaţi cu formula “cine nu vine, nu există”, ( aspect care, trebuie să recunoaştem, este un punct nevralgic pentru oricine bântuie mult spaţiul virtual) bloggerii orădeni au făcut un pas înainte şi au decis să se întâlnească de-adevăratelea, sau “face to face” cum ar spune unii dintre ei.

Ei au trecut in registrul offline sambată, 16 iulie, depăşind barierele wordpress, .com sau .ro. Entuziasmaţi de un imbold de tipul “unde-s multi puterea creşte” sau ” hai sa dăm mână cu mână” au bătut palma, ciocnit halba si au decis formarea unei comunităţi orădene care să pună oraşul pe harta digitală.

Sunt online şi vă provoacă să îi citiţi:
www.oradeanul.com
http://www.lilisor.net/
www.razvancoloja.com
www.senzationescu.com
www.fara-sens.com
www.designerul.ro
www.greyheart.net
www.andriipopa.ro
www.dani-hellgaming.com
www.logosz.freeblog.hu
www.istvannonn.ro
www.bunoiu.ro
www.bogdanul.ro
www.ioanastef.wordpress.com
www.neurogamer.ro
www.fcbihor.net
www.dan-marius.ro
www.papolok.blog.hu
www.prenen.net
www.radudacubassu.wordpress.com
www.bogdanpater.ro
www.mortu.eu
www.thefua.ro
ardeleanul.net
http://rboy.ro/