Obiecte pe cale de dispariţie

Socul stâlpului de iluminat din imagine este un astfel de obiect, pe cale de dispariţie, a cărei vârstă depăşeşte 100 de ani şi este poate ultimul din oraş. Face parte din “prima generaţie” de stâlpi pentru conducerea curentului electric montaţi în Oradea, fiind marcat cu stema oraşului, aşa cum arăta ea în perioada austro-ungară.

Utilizarea electricităţii în oraşul nostru a început la finalul secolului al XIX-lea când curentul electric era generat de Moara Emilia. Inaugurarea teatrului orădean, în noiembrie 1900, este însoţită de iluminarea electrică a clădirii acestuia cu ajutorul unui generator alimentat de maşina de aburi a Uzinei de Apă, generator care, în anul 1902, ilumina Corso-ul orădean şi actuala Str. Moskovei.
Uzina electrică, cu sediul pe Str. Griviţei Nr.32,  îşi începe activitatea în 1903 furnizînd curent electric doar în centru oraşului, pe un perimentru format de Str. Grădinarilor, Dimitrie Cantemir, Calea Aradului, Piaţa Creanga, Palatul Baroc,  Gara Mare. Cu timpul reţeaua se extinde iar iluminatul stradal gratuit este introdus în Oradea în anul 1906.

PS: Ca să nu mai trecem pe lângă el nepăsători, oferim un premiu “special” celui care identifică corect locaţia stâlpului.

Foto:URB_O