O insulă a Crișului și parcul I.C. Brătianu

1526742_384545601691841_1533107573_nDupă ce scapă de încorsetarea defileului de la Șuncuiș – Vadu Crișului apele Crișului au tendința să erodeze mai ales malul drept. Până la regularizarea lui curgea meandrat formând o mulțime de insule. Așa s-a întâmplat și la Oradea, unde, după mai multe bucle, la întrarea în oraș avea prostul obicei să inunde cu regularitate cartierele de pe malul drept. Nici cel stâng nu era mai protejat dar asta este o altă ”poveste”.

La asediul din 1792 albia lată a Crișului, probabil că oferea protecție cetății. În mijlocul ei, aproximativ pe amplasamentul actualului parc, se afla o insulă mare. Este prima reprezentare veridică a zonei.

insula

Potrivit hărții de la 1897, locul se numea Varosliget – liziera orașului cu sensul de parcul orașului. Insula, pe care mici ambarcațiuni cochete o înconjurau în zilele libere, se numea Döry. Azi urmele brațelor răului se mai văd ca niște denivelări care brăzdează partea centrală a parcului. 

Oradea_1897

Activitatea imobiliară a ocolit această zonă inundabilă, dar sfârșitul secolului al XIX-lea nevoia de înfrumusețare a orașelor și cea de loisir aduce schimbarea destinației acestor zone virane. Ele devin parcurile orașului.