NonCreative sau din categoria “oricine poate fi scriitor”

30 noiembrie.

Stiu ca nu trebuie sa judecam. Dar nu ma pot abtine.

Am citit azi in ziar despre o lansare de carte la Oradea. A cui? A lui Catalin Botezatu. Va dau copy paste din Jurnalul Bihorean care a obtinut pentru oradeni un fragment din carte. O pagina de literatura adevarata, plina de vibratie, virilitate si profunzimi si care surprinde exact firul epic al, hai sa ii spunem, romanului.

„Numele meu este Cătălin Botezatu. Sunt Român. Ştiu că sunt căutat de Interpol, aşa că am venit să mă arestaţi. Nu aş putea să vă spun exact de ce sunt căutat pentru că nu am jefuit şi nu am omorât pe nimeni, dar vreau să ajung acasă. Aşa că am venit să mă predau de bună voie şi nesilit de nimeni…

După ce luni de zile şi-a căutat asociatul prin lume pentru a-l convinge să se întoarcă acasă, în România, şi să-şi rezolve problemele cu cămătarii şi legea, după ce este ţinut captiv în Danemarca, se predă carabinierilor, în speranţa că aşa va ajunge în România. Numai că extrădarea lui se lasă aşteptată. Aşadar, este nevoit să se adapteze unui mediu nociv, care îi macină sănătatea fizică şi pshihică, trăieşte o adevărată dramă, care pe zi ce trece capătă proporţii hiperbolice, cunoaşte tot felul de personaje şi încearcă experienţe pe care nu şi-ar fi dorit să le cunoască. Realizează că o dată ce va trăi experienţa arestului, viaţa nu va mai fi niciodată ca înainte, că arestul nu e o lume fascinantă şi nici o experienţă extravagantă, ba din contră, e iadul pe pământ. Iar puşcăria de lângă Cremona, unde mai mult ca sigur vor fi nevoiţi să-l trimită, este una de maximă securitate, unde zac toţi criminalii feroce ai Italiei, ucigaşii în serie, violatorii”

Cata putere! Marturisesc, m-am emotionat, mai ales la descrierea puscariei din Italia.

Ca sa fie in ton cu povestea, Domnul Botezatu vine la Oradea cu elicopterul si aterizeaza, zic eu, in locul cel mai potrivit, adica la Lotus Market. Libraria Diverta va gazdui evenimentul adica lansarea cartii :” Trei vieti. Pedeapsa” (oare despre ce pedeapsa vorbim?) plus autografe de la autor si discutii. A fost la ora 11, deci am ratat-o. Cica la Bucuresti, lansarea a fost spectaculoasa si s-a soldat cu vanzarea in cateva ore a tuturor exemplarelor. Si zicem ca romanul nu citeste.