Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor” organizează sîmbătă, 14 mai 2011, începînd cu ora 19.15, în sălile Secţiei de Artă din Palatul Baroc (B-dul Dacia nr.1-3), cea de-a VII-a ediţie a Nopţii Muzeelor, manifestare care se desfăşoară sub patronajul Ministerului Culturii din Franţa. Acest eveniment marcheză debutul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor din acest an.

Piese de tezaur din colecţia de arheologie a Muzeului Ţării Crişurilor.

Noaptea Muzeelor invită publicul orădean la expoziţie de excepţie cu titlul “Piese de tezaur din colecţia de arheologie a Muzeului Ţării Crişurilor”, expoziţie care reuneşte obiecte deosebite din patrimoniul arheologic aflat în colecţia instituţiei.

Multe din obiectele acestei expoziţii sînt inedite pentru publicul larg, ele fiind acum expuse pentru prima oară.
Printre piesele de tezaur care compun expoziţia se numără o tăbliţă de la Suplacu de Barcău, care reproduce primele înscrisuri din perioada neolitică din nord-vestul României şi un sceptrul de căpetenie de la Girişul de Criş, piese importante tocmai prin raritatea lor.

Alte exponate se disting ca valoare prin măiestria cu care au fost lucrate, cum ar fi tezaurele din argint dacice şi din Epoca Romană, monede şi medalioane din aur şi tezaurul de vase de argint de la Tăuteu (sec. IV–V d.Chr.). Unele din aceste valori au fost itinerate în expoziţii din străinătate, cele de la Tăuteu fiind incluse alături de piese din tezaurul României. De asemenea, vor fi expuse piese egiptene aparţinînd ultimelor dinastii ale Noului Regat, vase antice greceşti pictate (din perioada elenistică).

Tot în această expoziţie vor putea fi admirate piese de podoabă şi armament (săbii, halebarde, zale, armuri etc.) aparţinînd Evului Mediu din Bihor.

Cu prilejul Nopţii Muzeelor se va deschide pentru public şi Sala de Onoare a Palatului Baroc, unde se vor putea admira frescele care în perioada comunistă au fost acoperite.

Expoziţia va fi deschisă doar pe durata Nopţii Muzeelor, între orele 19.15 şi 24.00, iar intrarea este liberă. Locatie: Muzeul Ţării Crişurilor, Palatul Baroc, Bvd. Dacia Nr.1-3


Spot La Nuit européenne des musées 2011 de Nuitdesmusees