Nuit européenne des Musées- noapte albă culturală la Oradea

17 mai este data la care se celebreaza, de 10 ani la rand, Noaptea Europeană a Muzeelor. Acesta este un eveniment  iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul.

 

noaptea muzeelor

La Oradea, toate muzeele orădene vor fi deschise începând cu ora 19 si până la ora 1 noaptea si invita publicul la urmatoarele expozitii:

La Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3);

– Expoziţia Civilizaţia focului în Ţara Crişurilor. Valori patrimoniale din colecţiile muzeului ilustrînd importanţa focului în viaţa omului. Loc de desfăşurare:Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3);

Expoziţia Lăzarea – Tabără de artă plastică „Prietenia”. Sînt expuse lucrări de pictură datorate unor creatori români şi maghiari, care au participat la întîlnirile anuale organizate. Menţionăm că Lăzarea a fost un centru important al artelor contemporane din România.Loc de desfăşurare:Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3);

 –Spectacol de teatru: Iubire de clovn, Scenariul şi regia: Daniel Vulcu; Scenografia: Oana Cernea; Distribuţia: Sebastian Lupu, Sorin Ionescu, Alexandru Rusu, Igor Lungu, Corina Cernea, Mihaela Gherdan., Ora de începere: 19.30, Loc de desfăşurare: Parcul Muzeului Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3)

Balaurul Ignis (Balaurul Foc), venit din poveştile copilăriei, de la înălţimea lui de peste 3 m, va întîmpina la muzeu copiii şi nu numai. Va fi expus de către firma Theming and Animatronics Industries SA Madrid. A fost prezent şi la Amsterdam-European Attraction Show 2009 etc.

Sala de Onoare a Palatului baroc poate fi vizitată datorită Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (Str. Aurel Lazăr nr. 13) Expoziţie: Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul

La Muzeul Memorial „Ady Endre” (Parcul Traian nr. 1), Recitări din poeziile lui Ady Endre (participă actori şi publicul larg)

La Muzeul Militar (Str. Armatei Romane). Prezentare de arme și uniforme si trupă cu echipament din primul și al doilea razboi mondial care execută mișcari de luptă.

10298881_871079946240983_85367828221172981_n

Pe lângă vizitarea muzeelor orădene mai puteți participa in Parcul 1 Decembrie la Festivalul Luminii . Programul complet al evenimentului il găsiți aici. Tot in Parcul 1 Decembrie puteți să răsfoiți o carte în cadrul campaniei Oradea Citeste!

noapte-humanitas

Iar dacă mai doriți să citiți, Librăria Humanitas din Oradea organizează între orele 20 și 23 Noaptea Cărților Deschise.

Merită o noapte albă, nu-i așa?

M