No man’s land

Nu încape îndoială, românul apreciază lucrurile vechi şi nu le lasă să se risipească. Orădenii nu fac excepţie.

Suprafaţa situată în spatele Bibliotecii Judeţene Gh. Şincai până la pârâul Peţa a devenit de curând o zonă foarte aglomerată. Acesta a fost un teren ocupat de armată şi cuprindea clădiri, un manej, o sală de sport şi alte imobile pentru exerciţii militare.

Manejul a început să fie ” demolat” pe ascuns de oameni de bine încă din anii trecuţi. Vedeti mai jos transformarea din perioada noiembrie 2010 şi aprilie 2011 a aceleaşi clădiri.

În ultimele luni zona a devenit celebră pentru cei care vroiau să facă rost de cărămizi gratis. Asta pentru că lemnul a fost dus demult. Iniţial am crezut că este vorba despre nişte domni bine făcuţi, tuciurii şi cu cefe groase care demolau manual tot ce mai rămăsese din clădiri. Erau bine organizaţi şi încărcau cu grijă caramizile în maşini particulare la asfinţit. Şi lucrau de luni până luni.

M-am înşelat însă, sunt tot felul de oameni. Dacă te apropii nu poate să îţi scape forfota, agitaţia specifică unui şantier care se apropie de deadline. Toţi membrii familiei participă la muncă, bărbaţii desfac cărămida cu ciocanul, soţiile o aşază pe straturi, copiii se dau cu bicicleta şi se aleargă printre dărâmaturi.

Cred că mentalitatea din spatele acestei afaceri e “Cărămidă bună. Şi e gratis. Dacă ei pot lua, am sa iau şi eu”. Sunt sigură că dacă aş fi aparut cu un ciocan aş fi primit şi eu un sector.

Cum ei erau mulţi, hotărâţi şi cu ciocane, iar eu, singură, cu un aparat foto şi o bicicletă, am facut câteva fotografii şi am şters-o. Cei care doresc să vadă mai îndeaproape locul o pot face şi duminica, în drum spre Piaţa de Vechituri. Se lucrează nonstop.