Maşina sfinţită

Citim în Bihoreanul:

“Orădenii sunt invitaţi să îşi ducă maşinile la binecuvântat”.

Episcopia Romano-Catolică invită toţi credincioşii duminică, 24 iulie la celebrarea sărbătorii Sfântului Cristofor. După liturghia de la orele 18, respectiv 21 din Catedrala Romano-Catolică Oradea, vicarul general Monseniorul Fodor József va binecuvânta autovehiculele din faţa bisericii şi din parcarea de pe strada Şirul Canonicilor.

Imaginea Sfantulului Cristofor (“purtator de Hristos” hristo” + “foros”), personaj care se spune că ar fi trăit în vremea impăratului roman Decius, a fost asociată iconografic cu cea a unui barbat care il duce in spate pe Hristos prunc, peste o apa. Aceasta “slujbă”, de trecere dintr-o parte in alta a malurilor unei ape, o facea deoarece avea o inaltimea mai mare decat a celorlalti. Legenda spune că într-o zi un copil a cerut să fie trecut apa şi, luându-l pe umeri, uriaşul a fost surpins de greutatea mare a copilului (pruncul fiind Isus iar greutatea sa era asociată metaforic cu greutatea păcatelor lumii).

Cum a ajuns Sfantul Cristofor să fie protectorul celor care călătoresc pare a fi un demers oarecum firesc, insă transferul de la călător la vehiculul călătoriei pare un pic forţată. Poate chiar şi Doamne-Doamne are o dilema etică când vede la volanul unei maşini sfinţite un păcătos. Dar poate astea sunt lucruri prea complicate ca să le desluşim noi acum.

Până una altă, puteţi viziona în clipul de mai jos cum s-a desfăşurat sfiinţirea anul trecut. Eu una,rămân cu un vag sentiment că dacă o sa am vreun accident cu maşina, o să ştiu de unde mi s-a tras.

Binecuvîntare autovehicule. Oradea, iulie 2010.