“Libertate”

Stirea nu e din orasul Oradea dar ne intereseaza. E pe toate posturile TV, trebuie sa fi vazut deja.

“Incident fără precedent în Parlamentul României! Un om s-a aruncat în gol de la balconul sălii de plen chiar când premierul Emil Boc se pregătea să-şi înceapă discursul la tribună.Adrian Sobaru este angajat al TVR şi a apelat la acest gest extrem în semn de protest faţă de măsurile de austeritate luate de Executiv”( site web tvr.)

N-as fi scris nimic daca nu m-ar fi degustat demagogia combinata cu cinism si pe alocuri stupiditatea goala cu care se supradiscuta subiectul pe toate posturile. Cica a fost tentativa de suicid, ca omul avea probleme de sanatate in familie, ca avea credite.

In fapt, omul a strigat un singur lucru: “Libertate”. Este foarte bine ca traieste si va putea sa isi explice gestul. Care seamana cu altul, facut tot de un roman, in 1989, pe partia ” Bradu” din Poiana Brasov.

In dimineata zilei de 2 martie 1989. Partia “Bradul” din Poiana Brasov este plina de schiori, cei mai multi dintre ei turisti occidentali. La un moment dat, acestora le ingheata sangele in vine, cand observa o valvataie pe schiuri coborand cu repeziciune pe partie. Torta vie capata un traseu haotic si, dupa cateva zeci de metri, se prabuseste langa un brad la marginea partiei. Cu ultimele puteri, omul scoate de sub haina o hartie ingalbenita, neatinsa de foc, pe care scrie: “Stop morder! (n.r. Opriti crima!) Brasov = Auschwitz!”.

Este vorba despre Liviu Corneliu Babes, un brasovean, care gaseste astfel calea de evadare dintr-o lume aberanta, dintr-o societate care seamana din ce in ce mai mult cu un lagar. Dar actiunea sa depaseste limitele unui gest individual de suicid. Liviu Corneliu Babes face sacrificiul suprem deliberat, cu un scop politic, pentru a atrage atentia opiniei internationale asupra crimei la care este supus poporul roman de catre dictatura ceausista. Mobilizata rapid, Securitatea intervine si il transporta pe Babes la spital, unde moare in scurt timp.

Si daca tot vorbim despre astfel de gesturi, putem sa il amintim si pe cel a lui Jan Palach care in 1969 și-a dat foc în Piața Wenceslas din Praga în semn de protest față de invazia Cehoslovaciei de către trupe ale Tratatului de la Varșovia.

Vom reveni.