Conferinta si lansare de carte:”Convorbiri cu Alex Ştefănescu” (volum realizat de Ioana Revnic)

alexstefLuni, 21 octombrie 2013, de la ora 12, în Sala Mare a Primăriei din Oradea, Alex. Ştefănescu susţine conferinţa cu tema “Ce trebuie să ştie un tânăr despre literatură“.

Timp de cincizeci de ani de carieră scriitoricească, Alex. Ştefănescu şi-a făcut profesia de critic literar fidel unei devize entuziaste: „Hai să ne bucurăm împreună de frumuseţea literaturii!” Acest crez dovedeşte disponibilitatea sa de a împărtăşi tuturor, oricând, tot ce a înţeles despre literatură şi despre felul în care literatura este receptată de cititori:

,,Literatura a fost creată ca o sursă de plăcere. Nu are altă rațiune (semănând din acest punct de vedere cu muzica, pictura, dansul, teatrul, filmul artistic, jocul de șah, bătaia cu bulgări de zăpadă etc.). Este absurd ca utilizarea ei să fie considerată obligatorie. Este grotesc ca un tânăr să învețe literatura de frică (de frica unui profesor sever sau a unor examene de care depinde viitorul lui). Este ca și cum ar bea șampania cu lingurița, la ore fixe, în stilul în care se bea un sirop de tuse”, crede Alex Ştefănescu.

Conferinţa susţinută de Alex. Ştefănescu este organizată de Fundaţia Academia Civică Bihor, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea.

La conferinţă participă: Ion Simuţ, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea, Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene ,,Gh. Şincai”, Viorel Ilea, inspector de limba şi literatura română.

Parteneri: Universitatea din Oradea, Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Conferinţa precedă lansarea cărţii Convorbiri cu Alex. Ştefănescu de Ioana Revnic, o carte în care Alex. Ştefănescu spune adevărul, tot adevărul şi numai adevărul. Lansarea va avea loc luni, 21 octombrie de la ora 17, la Librăria Humanitas ,,Mircea Eliade” din Oradea.

1393776_10202361148533541_1551248027_n