Lansare de carte:” Tehnica şi tactica comunistă” de Constantin Maimuca

Despărţământul Oradea al ASTREI şi Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” din Oradea vă invită să luaţi parte marţi, 29 martie, cu începere de la ora 17.00, la sediul Bibliotecii, la activitatea prilejuită de lansarea cărţii despre comunismul din România interbelică: “Tehnica şi tactica comunistă”, de Constantin Maimuca (fost inspector de Siguranţă, cu activitate – între războaie – la Oradea şi în Basarabia), într-o ediţie realizată şi prefaţată de conf. univ. dr. Corneliu Crăciun.

Constantin Maimuca s-a născut la 9 ianuarie 1896, în localitatea Monastir (Macedonia). Licenţiat în drept (Bucureşti şi Paris). Ajuns în România s-a stabilit aici şi a fost angajat ca funcţionar la Siguranţă Statului. Neagreat de Mihai Moruzov (pe care îl considera colaborator al sovieticilor), a fost mutat dintr-un oraş în altul şi de la un birou la altul. În 1930, ca şef al Inspectoratului Regional al Siguranţei din Basarabia a reuşit să anihileze mai multe reţele comuniste infiltrate de sovietici şi a publicat, în colaborare cu locotenent-colonelul Aurel Panaitescu, lucrarea “Tehnica şi tactica comunistă”. În aceeaşi perioadă a avut un conflict dur cu Ion Antonescu (care comanda Corpul 3 Armată din Chişinău), din cauza politicii dure ordonate de regele Carol al II-lea faţă de Mişcarea legionară. După ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, în iulie 1940 a fost numit în Direcţia Generală a Poliţiei, iar din noiembrie 1940 a trecut la conducerea Siguranţei (în subordinea lui Alexandru Ghica).

În ianuarie 1941, C. Maimuca a luat parte la rebeliunea legionară, baricadându-se împreună cu Ghica în clădirea Siguranţei Generale. După înăbuşirea rebeliunii, a fost condamnat la 5 ani închisoare, dar eliberat în urma intervenţiei lui Iuliu Maniu. După 23 august 1944, a lucrat ca avocat în baroul Ilfov. A fost arestat la 18 iulie 1948 şi condamnat la muncă silnică pe viaţă fiind deţinut la penitenciarele Jilava, Făgăraş, Târgşor, Aiud, Sibiu şi Gherla. A murit în timpul detenţiei, la 1 decembrie 1962.

Cu prilejul lansarii va fi prezentat “Dicţionarul comunizanţilor din noaptea de 23 spre 24 august 1944“, realizat de Corneliu Crăciun.