Poate nu știați: prima sondă geotermală din România a fost forată în anul 1885, la Băile Felix. Sonda avea o adâncime de 51 m, un debit de 195 l/s iar temperatura apei la gura sondei avea 49°C. Prima sondă forată pe teritoriul orașului Oradea datează din 1897 iar temperatura apei la gura sondei înregistra 29°C.
Zăcamântul geotermal de la Oradea este cantonat in calcarele si dolomitele triasice situate la o adâncime de 2200-3300 metri. Are o suprafață de aproximativ 110 km pătrați, întinzându-se aproape în intregime în subsolul orașului. Apa geotermală de aici are temperaturi cuprinse între 72-105 °C, valorile temperaturii scăzând de la vest (105°C) la est (72°C). Apele din acviferul Triasic Oradea pot fi clasificate ca fiind în general ape sulfato-bicarbonato-calcomagneziene.
Ape bune-bune, adică. Treabă sesizată spontan și mult mai puțin științific de către locuitorii cartierului Ioșia care, în anii 70, se bălăceau cu mic cu mare în noroi cald pe locul unde, peste nu multă vreme și “la cererea publicului”, se va construi Ștrandul Ioșia.
Ștrandul Ioșia azi
Sursa pentru informațiile știintifice
ROBA Carmen-Andreea(2010). Fenomenul geotermic din vestul României. Impactul asupra mediului datorat exploatării apelor geotermale din perimetrele Oradea şi Săcuieni. Teză de doctorat.
Sursa foto- www.facebook.com