Hotelul lui Carol al II-lea

Hotel Parc este unul dintre cele mai vechi din oraş.

Cladirea hotelului, situat pe Strada Republicii Nr. 7, a fost ridicată de către Emil şi Gyula Weislovich în 1903, pe terenul unei vechi clădir de secol XVIII, numită „castelul Bethlen” care a fost demolată în întregime. În timpul epidemiei de holeră din 1837, iar în anii imediat următori, aici funcţiona un magazin de pompe funebre.

Feroneria, ancadramantele ferestrelor, elementele decorative denotă un puternic stil secession. Inainte de război, dar şi in perioada interbelică, hotelul, decorat cu covoare indiene şi obiecte decorative orientale, dispunea de 30 de camere şi era încadrat în reţeua hotelieră Ritz.

Printre oaspeţii de seamă ai hotelului s-au numărat regele Carol al II-lea şi viitorul rege Carol al IV-lea. Acesta din urmă, sosit la Oradea în 1916 în calitate de comandant al armatei austro-ungare, a fost obligat de proprietar să părăsească hotelul datorită unor acte care fac trimitere la lipsa de discreţie în ceea ce priveşte „întâlnirile amoroase” din incinta hotelului.

Frumoasa clădire a fost loc de răgaz şi pentru Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Enescu, precum şi pentru poetul indian Rabindranath Tagore.

Cladirea are forma de U iar în prezent, Hotelul Parc ocupă etajul părţii frontale,spaţiul de la parterul găzduind magazinele de pe Strada Republicii iar laturile sunt clădiri particulare.

Ce a mai rămas?

La 100 de ani de la vizita regelui Carol al II-lea, Hotelul Parc a pierdut pariul cu timpul, cladirea fiind intr-o continuă degradare iar spaţiul hotelier fiind asociat, în mintea multor orădeni, cu ceva promiscuu.

Asemeni unei doamne bătrâne căreia putem să îi ghicim printre riduri frumuseţea de altă dată, ansamblul arhitectonic al Hotelului Parc îşi dezvăluie, dacă ştii cum să priveşti, eleganţa de acum un veac.

Sursa pentru datele istorice- Liviu Borcea, “Memoria caselor” , Editura Arca, Oradea, 2003
Fotografii:OradeaMea@All Rights Reserved.