Grupul statuar ‹‹Holnaposok›› . Art in progress.

După statuia reginei Maria din Piaţa Ferdinand, Oradea găzduieşte grupul statuar ‹‹Holnaposok››, operă a sculptorului orădean Deak Arpad. Sâmbătă, 13 octombrie, echipa artistului a montat statuile din bronz, urmând ca grupul să fie dezvelit în curând.
Societatea de lectură “A holnap” (“Mâine”) s-a constituit oficial la întrunirea din 14 octombrie 1908 în cafeneaua EMKE din Oradea. Cu această ocazie poetul Ady Endre (1877 -1919) a subliniat că mişcarea literară nu vrea să fie un fel de revoluţie necoaptă, provincialistă ci să întreţină şi să potenţeze interesul cultural al noii epoci. Scopul societăţii era răspândirea dragostei pentru cultură literară prin lecturi, matinee. Vrem să edităm o antologie maghiară modernă cu Ady în frunte, scria Juhasz Gyula lui Babits Mihaly în aprilie 1908. În jurul lui Ady se aflau mai mulţi poeţi tineri, precum Babits Mihaly (1883-1941), Balazs Bela (1883-1949), Dutka Akos (1881-1973), Emőd Tamas (1888-1938), Juhasz Gyula (1883-1937) şi Miklos Jutka (1886-1976).

Ansamblul sculptural s-a inspirat dintr-o imagine de epocă reprezentând patru membri ai societăţii aflaţi la masă pe terasa cafenelei EMKE, astăzi restaurantul Astoria din Oradea: Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emőd Tamas.

Acolo Dutka Akos stătea în picioare lângă un scaun gol. Artistul lasă locul neocupat pentru vizitatori care se vor putea aşeza astfel la masă cu poeţii. În acest mod lucrarea va avea un caracter interactiv.

Lucrarea este realizată în bronz în urma unui concurs finaţat de primărie. Câstigător a fost sculptorul orădean Deak Arpad, singurul candidat prezentat. Amplasarea grupului statuar a fost amânată, faţă de 15 ianuarie 2012, probabil în lipsa amplasamentului. Valoarea lucrării este de 80.600 de euro.
Deak Arpad este absolvent al Academia de Arte „Ion Andreescu” din Cluj şi profesor la Liceul de Artă din Oradea. Lucrările sale de sculptură şi grafică se află expuse în România şi în Europa.