Graffiti de Oradea-scurt studiu de epigrafie modernă

“Peretii au ochi iar ferestrele urechi.” Şi dacă te uiţi mai de aproape, pereţii au şi înscrisuri. Spun oare acestea, ceva despre istoria locului pe care-l marchează?

Fotografiile de mai jos sunt realizate pe străzile Cuza Vodă şi M. Kogalniceanu din Oradea. Dacă faci abstracţie de clădiri, ce poţi afla despre această zonă, luându-te doar după graffity?

Ca să vedeţi că am “metodă”, le voi împărţi pe categorii.

Naive

Locuitori

Şişu, de la bloc…

Zoli şi Robi.

Coabitare etnică (fiecare cu ai lui)

Fotbalul, pasiunea noastră

Pericolul pândeşte la orice pas

SupereroiHipnotique sau artă abstractă

Ani de liceu

Relaţiile cu vecinii

Utilităţi

Interpretare (nu exhaustivă): Locuitorii străzilor Cuza Vodă şi Kogălniceanu par a fi unguri şi români, deopotrivă. Şişu stă la bloc, Robi şi Zoli la casă. Le place fotbalul, mai degrabă Steaua. FC Bihor le este indiferent. Cunosc limba franceză şi le place să îşi lase amprentele pe clădiri. Elevii de la liceul de pe Kogalniceanu aderă la regula “fumatul în incinta şcolii este interzis”, şi în mod organizat, disciplinat, fumează la ore prestabilite lângă Pompieri. Unde nu este nici un pericol. Îi găsesc foarte responsabili. Este posibil ca locuitorul apartamentului de la nr. 3, Str. Cuza Vodă să fi avut nişte divergenţe cu vecinii. Poate din cauza fotbalului. De altfel fotbalul şi etnia par a fi singurele subiecte de zânzanie din zonă. În această parte a oraşului există telefonie şi posibil un bordel cu numele Top Sex.