“Peretii au ochi iar ferestrele urechi.” Şi dacă te uiţi mai de aproape, pereţii au şi înscrisuri. Spun oare acestea, ceva despre istoria locului pe care-l marchează?
Fotografiile de mai jos sunt realizate pe străzile Cuza Vodă şi M. Kogalniceanu din Oradea. Dacă faci abstracţie de clădiri, ce poţi afla despre această zonă, luându-te doar după graffity?
Ca să vedeţi că am “metodă”, le voi împărţi pe categorii.
Naive
Locuitori
Şişu, de la bloc…
Zoli şi Robi.
Coabitare etnică (fiecare cu ai lui)
Fotbalul, pasiunea noastră
Pericolul pândeşte la orice pas
Supereroi
Ani de liceu
Relaţiile cu vecinii
Utilităţi
Interpretare (nu exhaustivă): Locuitorii străzilor Cuza Vodă şi Kogălniceanu par a fi unguri şi români, deopotrivă. Şişu stă la bloc, Robi şi Zoli la casă. Le place fotbalul, mai degrabă Steaua. FC Bihor le este indiferent. Cunosc limba franceză şi le place să îşi lase amprentele pe clădiri. Elevii de la liceul de pe Kogalniceanu aderă la regula “fumatul în incinta şcolii este interzis”, şi în mod organizat, disciplinat, fumează la ore prestabilite lângă Pompieri. Unde nu este nici un pericol. Îi găsesc foarte responsabili. Este posibil ca locuitorul apartamentului de la nr. 3, Str. Cuza Vodă să fi avut nişte divergenţe cu vecinii. Poate din cauza fotbalului. De altfel fotbalul şi etnia par a fi singurele subiecte de zânzanie din zonă. În această parte a oraşului există telefonie şi posibil un bordel cu numele Top Sex.
Street art, ce mai…
orele de caligrafie sau desen se pot tine si pe pereti. ar trebui ca municipalitatea sa amenajeze cateva zeci de mp de rigipsuri pe care sa-si poata da frau liber imaginatiei tineretul …chiar un concurs, de ce nu?
8 year olds dude…cred ca intra toate la naive/puerile poate cu 1-2 exceptii. Cred ca arta stradala se vede undeva tare departe.
Banksy ar fi invidios! 🙂