Grădina Darvas La Roche-3/10-1/10/2014

Grădina Darvas La Roche este un proiect de “activare urbana” marca Ordinul Arhitecţilor din România filiala Bihor, prin Grupul de lucru pentru cultura urbană “URB_O”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.

gr

Iata ce spun organizatorii:

Aflată in plin centrul oraşului, cu acces la străzile Iosif Vulcan si Libertăţii, Vila Darvas La Roche este una dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură Secession din Oradea. Construită în intervalul 1911 – 1912, vila nu este numai o mândrie a oraşului, căci, prin concepţia avangardistă a compoziţiei spaţiale, prin purismul volumetriei şi prin rafinamentul decoraţiei poate sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene. Deşi timp de un secol s-a păstrat excepţional de bine, ultimele două decenii au fost nefaste frumoasei vile. A fost deposedată aproape în întregime de vitraliile deosebit de valoroase, de piesele de sculptură ambientală, curtea interioară a fost şi este în continuare lăsată în paragină.
Această curte interioară, deschisă fiind către strada Libertăţii şi malul Crişului Repede, situată pe tronsonul unui traseu de importanţă turistică şi culturală, din păcate acaparat şi sufocat de mijloacele de transport auto, este locaţia si sursa noastră de inspiraţie pentru evenimentul ce va avea loc în perioada 03 – 11 octombrie , denumit generic “GRĂDINA Darvas La Roche”. Ne simţim astfel responsabili pentru soarta unui monument lăsat în voia sorţii, denunţând starea de fapt, activând şi promovând prin activităţile gândite şi create special pentru implicarea şi delectarea publicului larg şi a profesioniştilor, acest spaţiu plin de valoare pentru oraşul nostru.