Gala traficantului de cultură ar putea pune Oradea pe harta culturală

 Cu un buget ce nu pare foarte important, Gala Traficantului de Cultură Internaţional pare unul dintre cele mai dinamice evenimente culturale dezvoltate în Oradea. Dinamic pentru că de la un an la celălalt evenimentul  a crescut ca reprezentare, cuprinzând tot mai multe  forme de manifestare artistică sau culturală. Apoi, în timpul Galei, evenimentele se succed într-un orar ce sugerează rapiditate şi dezinvoltură. Recunosc că poate fi o impresie.

Interesat de modalitatea în care organizatorii au organizat acel spaţiu de mari dimensiuni de la fosta fabrică ROVEX (producea articole de pielărie) nu am avut timp să imi fac o imagine de ansamblu, dar auzeam tot mai mulţi vizitatori că în sfârşit au simţit că se întâmplă ceva important în Oradea sau că aveau impresia că s-au adunat mai multe evenimente decât în alţi ani. Rumoarea aceasta m-a făcut atent tocmai la diferenţa vizibilă faţă de anul trecut şi la numărul mare de organizatori şi voluntari degajaţi şi fireşti care se aflau peste tot invitând « participanţii la trafic » la câte un eveniment.

Clio, Me, Ter, Thal, Eu, Ur, Er, Po, Call

În primul rând, spaţiul fostei « fabrici de blănuri », foarte nimerit pentru asemenea evenimente, dă impresia că a fost bine stăpânit. Este uimitor cum un spaţiu cu asemenea funcţiuni a putut fi făcut o gazdă primitoare pentru arte. Clădirea de la intrare a devenit un suport de grafitofrescă. Banda din sala de cusut a devenit podium pentru prezentările de modă, iar o parte din utilaje, lucrări de artă.

Fiecare hală a fost dedicată uneia din cele nouă muze, fie ea Thalia (muza comediei), Erato (muza poeziei lirice, patroana poeziei erotice) Polyhymnia (muza imnurilor sacre), Terpsichore (muza dansului şi cântecului coral), Clio (muza istoriei şi epopeii), Melpomene (muza tragediei), Calliope (muza poeziei epice şi a elocinţei), Euterpe (muza muzicii apoi a poeziei lirice) sau Urania (muza astronomiei) reprezentate ca atare în pădurile cu ofrande ale Parnasului şi Heliconului cu lucrări de pictură, grafică, instalaţii, sculptură.

Sanctuarele muzelor sunt răspândite la fiecare etaj.

În al doilea rând, acest eveniment funcţionează şi ca un mall underground al artelor. Ritualurile sunt celebrate de actori, artişti şi modiste, în piese de teatru, concerte, prezentări de modă, degustare de vinuri şi alte “performări”, foarte interesante, al căror nume nu îl cunosc. Cei vechi credeau că sacrul nu este relevat în întregul lui lăsând loc întotdeauna pentru alte divinităţi, necunoscute până atunci. Este esenţa politeismului, nu-i aşa? Voiam să spun că cele întâmplate acolo sunt de o varietate, poate derutantă, dar din care care fiecare îşi poate lua, după nevoi, o doză necesară. La acest produs nu există supradoză.
Evenimentele au loc la intervale destul de scurte, de aici impresia de dinamism. Prin dynamis grecii cei vechi întelegeau “putere” sau “forţă”.

Din când în când sunt destul de evidente şi contrastele de calitate, dar tocmai aici Gala Traficantului ar putea să crescă pe mai departe şi încă foarte repede pentru că e loc destul.

 

 

Spaţiul expoziţional din cadrul Galei Traficantului de Cultură (fosta fabrică Rovex, siuată pe Str. Griviţei nr. 11) rămâne deschis publicului până în data de 30 septembrie 2012 şi poate fi vizitat zilnic, între orele 16-20.