Expozitie Adina Vesa-Trif

Prima expoziţie personală semnată de Adina Vesa-Trif va avea vernisajul joi, 21 iulie, de la ora 17.30, în sala de expoziţii a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, Palatul Baroc.

Expozitia cuprinde instalatii si forme neconvenţionale si este intitulată “Oglinda, realitate şi iluzie”.

Artista se foloseşte de oglindă pentru crearea mesajului vizual. Pentru Adina Vesa-Trif, oglinda nu este doar o reflecţie a obiectelor sau a realităţii cât şi o formă de filtrare folosită ingenios pentru obţinerea unui context artistic original. Ea pare preocupată mai degrabă de distorsiunile, construcţiile oglinzii, decât de rolul ei clasic. În loc ca imaginea să se multiplice caleidoscopic cum am fi obişnuiţi într-o construcţie de oglinzi, aceasta este strunită în volume conştient alese sau focalizată în coduri şi simboluri descifrabile cu ajutorul oglinzii.

“În oglindă, deși regăsim aparența superficială a materiei, se află locul unde se stabilesc înțelesuri. Multe din dedesubturile percepţiei pot fi întrezărite studiind oglinda. În acest fel forma se construieşte într-un mod activ, iar imaginea nu mai reproduce vizibilul, ci va face vizibil ceea ce ochiului îi scapă la prima vedere; în acest fel vederea e acea care va pune problema raportului între sens şi formă.

Ideea de ansamblu a expoziţiei se bazează pe substratul ce-l constituie simbioza obiect-oglindă. Prezenţa oglinzii în lucrările expuse are rolul de a-și depăși condiţia de obiect ce oferă o simplă informaţie cu privire la aspectul vizibil al formei exterioare. Ea devine un instrument vizionar care caută să pătrundă dincolo de aparenţă, punând în prim plan latura ascunsă, nepalpabilă, criptată în formă”(Adina Vesa-Trif).

 

Foto/ M.Escher/Cele 3 sfere