Degustând monumente…

Beta Events şi Oradeamea.com demarează o serie de evenimente desfăşurate în locaţii de patrimoniu din Oradea, reunite sub genericul „Degustare de monumente”. Activităţile au ca scop informarea asupra calităţii de patrimoniu a locaţiei respective şi încercarea de a recrea, prin intermediul poveştilor despre istoria locului dar şi prin practicarea unui obicei asociat acestuia, atmosfera sa de odinioară şi readucerea monumentului la viaţă.

Prima „degustare”,  “experimentală şi între prieteni”  a avut loc sâmbătă, 23 iunie  la Moara Răsăritului ( fostă Lederer&Kálmán). Fondată la 1910 după un proiect al arhitectului Rimanóczy Kálman jr, moara Lederer&Kálmán face parte din patrimoniul industrial al oraşului Oradea. Este singura dintre morile înfiinţate la începutul secolului XIX în Oradea care şi-a continuat funcţionarea şi după cel de-al doilea război mondial, până în anii ’90.

Noi am stat la o poveste despre ce a insemnat Fabrica de spirt si Moara Lederer&Kálmán pentru industria oraşului  după care am gătit  pătăşti”, un fel de mâncare care în secolul trecut se potrivea foarte bine cu făina „albă şi fină” măcinată în trecut aici. La eveniment au participat şi oameni care sunt legaţi afectiv de loc, fiind foşti angajaţi. De la ei am aflat poveştile morii, altele decât cele scrise în cărţi.

Vrem să repetăm experienţa, ne-a cazut cu tronc locul. Aţi veni?