Dacă e joi, e Cinemateca!

Casa de Arta Contemporană Visual Kontakt organizează incepând de joi, 2 iunie, o cinematecă de film francez.

Proiecţiile se vor derula săptămânal, la sediul galeriei (Albacului, 54) în fiecare joi, de la orele 21.30.

Regizorul acestei săptămâni este Francoise Truffaut.

Francoise Truffaut, cunoscut critic de film si regizor francez aparţine perioadei “noului val” al cinematografiei franceze. Debutul miscarii “Nouvelle Vague” are loc in 1959, cand Truffaut filmeaza Les Quatre Cents Coups, care este imediat un succes si se constituie piatra de căpătâi a noii mişcări cinematografice.

Cinemateca de joi, 9 iunie, vă propune vizionarea a două filme regizate de Truffaut-Les Quatre Cents Coups şi La femme d’a cote.


Les Quatre Cents Coups
(1959) este un ” must see” clasic.
O poveste despre Parisul anilor 50, viaţa de familie, adolescentă şi rebeliune. Oarecum autobiografic, filmul urmăreşte povestea emoţionantă a lui Antoine Doinel, un adolescent neglijat de părinţii săi care recurge la mici infracţiuni fiind prins şi închis într-un centru de detenţie, loc din care în final reuşeste să scape.
Filmul ii aduce lui Truffaut un premiu la Cannes la categoria cel mai bun regizor.

La femme d’a cote (1981) îi are în distribuţie pe Fanny Ardant şi Gerald Depardieu. Filmul abordează una din preocupările constante ale lui Truffaut: iubirea pasională şi efectele ei asupra vieţii celor care o trăiesc. Este o temă care facve obiectul central al mai timpurilului Jules et Jim, film considerat printre cele mai bune producţii franţuzeşti realizate vreodată( veţi putea vedea acest film în 30 iunie, tot la Cinemateca).

http://www.youtube.com/watch?v=uBulWwK_GcM

Joi. 9 iunie, ora 21.30. Visula Kontakt (Albacului 54). Intrarea liberă