Curtea Regală din Venaria Reale. Istoria, arhitectura, restaurarea

Împlinirea a 150 de ani de la unificarea Italiei prilejuieşte deschiderea unei expoziţii cu titlul Curtea Regală din Venaria Reale. Istoria, arhitectura, restaurarea şi splendoarea Palatului Regal.

Expoziţia prezintă publicului, aşa cum arată titlul, imagini ilustrînd istoria, arhitectura şi restaurarea Complexului din Venaria Reale (Piemonte – Italia), reşedinţă a Casei Regale de Savoia – una din cele mai vechi dinastii europene -, construită de ducele Carlo Emanuele II de Savoia pentru „plăcere şi vînătoare” şi considerată a fi una din cele mai mari reşedinţe regale din lume. Aflată din 1997 pe lista patrimoniului universal UNESCO, această splendidă arhitectură barocă din secolele XVII-XVIII, proiectată de mari arhitecţi, Amedeo di Castellamonte, Michelangelo Garove, Filippo Juvarra, Benedetto Alfieri, este comparabilă cu Versailles. După 8 ani de lucrări de restaurare executate de Consorţiul „La Venaria Reale”, complexul regal a fost redeschis publicului în toată frumuseţea sa barocă. Mai multe despre istoria acestui loc si cum a fost el redat publicului cititi aici

Vernisajul va avea loc sambătă, 8 octombrie 2011, ora 12.00, la Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3).