Cursuri gratuite de limba română şi de orientare socio-culturală

În temeiul integrării sociale a cetățenilor străini, o nouă serie de cursuri intensive de limba română şi orientare culturală se desfăşoară în Oradea. Programul continuă proiectul Institutului Intercultural Timișoara implementat anul trecut și în orașul nostru. În perioada aprilie – iunie 2012 are loc pregătirea care va pune bazele învățării limbii române. În total se vor realiza 70 de ore de limba română și 26 de orientare culturală. Cursurile se adresează cetăţenilor din state ne-membre ale Uniunii Europene, rezidenţi în România, care nu au cetățenie română și nu sunt refugiați sau solicitanți de azil. Ei au dreptul să beneficieze o singură dată de  a participa gratuit la aceste cursuri.

La Oradea startul a fost în 2 aprilie 2012. De atunci la Colegiul Național ”Mihai Eminescu„ timp de opt ore săptămânal participanții sunt îndrumați spre a dobândi cunoștințe de limba română de către doamna profesoară Laura Ardelean.

La curs s-au înscris cetățeni străini din: Republica Coreea, SUA, Canada, Ucraina, Egipt, Sudan, Malaiezia, Pakistan, Algeria, Thailanda, India. Interesul pentru învățarea limbii române provine din faptul că resortisanții țărilor terțe sunt membri ai unor familii mixte, lucrează într-un mediu de afaceri predominant românesc, au contacte numeroase cu cetățeni români sau studiază pentru a deveni doctori. În urma unei testări cursanții vor primi un Certificat de participare la acest program de învățare a bazelor limbii române.

Alte informații se pot obține de la Oficiul Român pentru Imigrări din Oradea, de la Institutul Intercultural Timisoara  (tel. /fax: 0256/498457;0256/203942) sau de pe site-urile: http://www.intercultural.ro/index.php , http://www.vorbitiromaneste.ro/ , http://www.migrant.ro/