Nicolae Ceauşescu a vizitat de mai multe ori oraşul nostru în cadrul activităţii mai ample de inspecţie a şantierelor patriei şi a celei de trecere în revistă a măreţelor realizări ale poporului (şi ale Partidului). Oradea a fost destinaţia vizitelor de lucru în 1969, 1970, 1976, 1977, 1979, 1982 si 1987. Fie că era vorba despre vizitarea unor fabrici, întâlniri cu pionieri şi şoimi ai patriei, defilări, manifestaţii populare, inaugurări de monumente sau pur şi simplu, “primirea unui pios omagiu”, eroului revoluţiei agrare pare să îi fi plăcut pe malul Crişului Repede. Cel puţin aşa arată fotografiile.
click pe imagine pentru a mări
14 iulie 1969. Mulţimea aclamă entuziastă sosirea înaltului oaspete.(Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 38/1969)
Mai, 1970. Discursul conducătorului.(Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 69/1970)
Mai, 1970. Adunare populară şi vizită în judeţ. (Sursa foto http://www.comunismulinromania.ro/)
18 iunie 1976. Sosirea la Oradea. Vizita de lucru a lui Nicolae Ceauşescu, a Elenei Ceauşescu, a altor conducători de partid şi de stat. (Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 103/1976)
18 iunie 1976. Nicolae Ceauşescu inspectand planul Staţiunii Băile Felix. (Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 107-1976)
18 iunie 1976. La Intreprinderea Sinteza. (Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 104/1976)
14 iunie 1977. Români, maghiari, iubitul conducător.(Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 109/1977)
15 iunie 1977. Întâlnirea prietenească, la Oradea, dintre preşedintele Nicolae Ceuşescu şi János Kádár prim secretar al C.C. al P.M.S. Ungar. (Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 113/1977)
16-17 septembrie 1979.Maşina prezidenţială.(Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 157/1979)
16 septembrie 1979. În faţa mulţimii entuziaste. (Sursa foto comunismulinromania.ro )
16-17 septembrie 1979.Vizita la CAP Salonta.(Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 156/1979)
9 iunie 1982. Fabrici şi uzine.Tinerele vlăstare.(Sursa foto http://www.comunismulinromania.ro/)
Interprinderea Lemnul.
Fabrica Mioriţa.
Înfrăţirea.
Ceauşescu in Bihor, bucuria tuturor!
Şoimii patriei.
Iunie 1987. (Sursa foto http://www.comunismulinromania.ro/)
Dezvelirea statuii denumită în glumă “Fraţii Petreuş” (pe locul unde se află acum catedrala din Centrul civic). Martorii oculari îşi amintesc că la această ultimă vizită la Oradea Ceauşescu a venit cu elicopterul, moment plin de emoţie, sau vreamăt patriotic, deoarece fustele tuturor activistelor de partid prezente la eveniment au fost luate pe sus de curentul de aer. Poate a fost un semn.
Vizitele lui Ceauşescu la Oradea au devenit istorie. Dacă cineva îşi mai aminteste detalii despre ele, chiar şi de genul celor anecdotice, povestiţi-ni-le mai jos. Facem istorie împreună.
Bravo, Mirela!
Contributiile tale, ca de obicei, valoreaza $$$$$$$ 🙂
Bravo, Mirela!
Asemenea marturii trebuie foarte bine pastrate, pentru ca, din pacate, tinerilor de azi le e tot mai greu sa inteleaga “ce a fost atat de teribil” in comunism…
Eu imi amintesc doar ceea ce ma preocupa la varsta respectiva (clasa a VII-a)… In timpul vizitei sale din 1987, asteptam (nu stiu ce anume – defilarea, sau oricum incheierea) pe str. V. Alecsandri. Nu puteai sa umbli pe unde te taia capul, erau filtre de securisti, iar in Piata Unirii unde era tribuna oficiala intrau doar coloanele organizate (si bine verificate). Am stat probabil o vesnicie imobilizati intr-un singur loc (nici macar nu se punea problema vreunor toatele publice mobile etc.). Dar eu si colegii mei de clasa ne-am simtit extraordinar de bine: am putut admira de jur imprejur masina oficiala a Ceausestilor parcata in gangul de intrare in Pasajul Vulturul Negru – acel ARO de constructie speciala, care pot sa va marturisesc ca arata grozav. Si stiam cu totii ca are motor englezesc…
As vrea sa intreb pe doamna care a comentat mai sus , iar acum cum este cind vine un presedinte de stat in vizita intr-un oras? Politia pe unde este? Oare te poti apropia de presedintele unui stat? Iar care sistem este mai bun decit acela comunist? Acum este mai bine, puteti visa dar nu puteti avea, fara bani esti un nimeni in drum, prostitutia pare o valoare fundamentala ptr. oricare femeie care vrea sa devina “cineva”. Eu intr-adevar ma mir cum romanii nu isi dau seama de urmarile grave al capitalismului. Draga doamna de mai sus, reusiti cu salarul pina la sfirsitul lunii? Cel putin mama mea pe vremea lui Ceausescu cu trei copii reusea… Iar eu cu unul,nu prea… dar am libertatea sa visez…
Nu cred ca prostitutia este o valoare fundamentala a femeii din Romania de azi. Si pentru ca sunt puse valorile in discutie, poate sunt lucruri mai importante decat ce anume punem copiilor pe masa. Libertatea ar fi una din aceste valori. Nu ar trebui ca nemultumirile fata de regimul actual sa se identifice automat cu o nostalgie fata de regimul comunist. Daca azi nu e bine nu inseamna neaparat ca ce a fost ieri era atat de fantastic. Impotriva acelui ieri au murit oameni in decembrie 89 iar schimbarea regimului a fost imbratisata de toti. Puteti prin comparatie sa incercati sa va duceti aminte ce putea face o femeie in regimul comunist, cum era supusa unor controale ginecologice la locul de munca, cum i se dictau exact cati copii trebuie sa aiba pentru a fi o mama eroina sau cum nu putea sa aiba decat anumite profesii, citi anumite carti. La urma urmei, ce puteai pune atunci copiilor pe masa si nu poti pune acum? Paine, salam cu soia, 1 pachet de unt pe luna, 1 kg de zahar, unul de carne. 1 litru de lapte pe zi. Banane verzi de Craciun. Cred ca putem face asta si acum, asa-i?
Eu cred ca am pierdut total si acele putine valori care are comunismul, adica adevarate valori umane, iar acum ne gindim doar la o forma de libertate care este falsa, ptr. ca noi de fapt nu suntem liberi sa facem nimic. Oricum istoria este un ciclu, iar umanitatea se va intoarce la un stat simplu, natural si cit mai apropriat de un socialism.
“Ceausescu, dormi la noi,/ Sa nu facem ore joi!” (Vizita din ’82 a fost intr-o miercuri si ne-au scos cu scoala “pe traseu” sa-l asteptam in soare toata ziua ca sa-l aplaudam cateva secunde. Nu se stia daca Tovarasul va innopta aici…)
Eu imi amintesc ca la una dintre vizite, aveam vreo 10-12 ani, eram pioniera si ne-au tinut in strada, la intersectia strazilor Dacia cu Decebal, unde este acum parcul cu fantanile. Am stat cel putin 4 ore, era un frig de toamna sau primavara nu stiu sigur. Stiu doar ca eram imbracata in bluza alba si fusta neagra plisata de pionier si am rabdat un frig ingrozitor, m-am imbolnavit foarte rau. De cate ori trec prin intersectia aceea imi amintesc de ziua cu pricina si ma gandesc cu bucurie ca nu trebuie sa treaca si fetita mea prin ce am trecut noi atunci. NU spun ca e usoara viata acum dar, decat sa mai traim grozaviile de atunci mai bine sa rabdam foame acum…