Harta turistică panoramică a centrului istoric Oradea este un produs realizat de municipalitate în cadrul programului cu finanţare europeană „ Pachet complex de promovare a turismului cultural: centrul istoric Oradea-arhitectură, cultură, legendă”.
Fiind alcătuită pornind de la o anchetă fotografică aeriană, combinată cu o analiză a faţadelor, planuri GIS şi diverse relevee, harta panoramică cuprinde toate clădirile care fac parte din centrul istoric al oraşului. Modalitatea panoramică de redare „re-construieşte” clădirile oraşului. Principalele monumente sunt identificate oferindu-se informaţii legate de anul de construcţie şi denumirea clădirii. Văzute de sus, fără plasele care le acoperă, bucăţile de tencuială care stau să cadă, termopane second-hand şi restaurări „originale”, clădirile monument ale Oradiei au un farmec aparte: te îndeamnă să le vizitezi.
Un numar de 15.000 de exemplare ale hărţii pot fi procurate gratuit de la Primărie, biroul de informaţii (intrarea principală, pe parte stângă).
Data de 18 aprilie marchează Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor. Evenimentul are ca scop conştientizarea valorii patrimoniului la nivel mondial şi încurajează acţiunile de protejare si conservarea acestuia. Aflată deja la a 40-a aniversare, ziua internaţională a monumentelor şi siturilor are ca temă anul acesta rolul comunităţii locale în prezervarea patrimoniului.
Ma bucura sa vadca banii europeni sint folositi cu adevarat in interesul Oradiei.