Campania 2%


Ce este 2%?

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit. Concret, două procente din impozitul pe care îl datoraţi Statului este direcţionat spre o organizaţie nonguvernamentală aleasă de Dumneavoastră.
Acest lucru se face prin completarea unui formular care va fi depus de catre organizaţia respectivă si care nu costa in nici un fel contribuabilul.

2% este o importanta sursa de venit pentru ONG-uri si este o metoda prin care puteti sa va implicati direct în activitatea unei organizaţii a cărei misiune doriţi să o sprijiniţi.

Data limită de depunere a formularelor prinvind direcţionarea celor 2% este 15 mai 2011.

Cine are nevoie de 2% în Oradea?

În Oradea activează o serie de organizaţii nonguvernamentale. Ne-am propus sa vă prezentăm în fiecare săptămână una dintre aceste asociaţii din două motive. Primul, să vă convingem că 2% este o iniţiativă care vă este la îndemână şi pe care are sens să o utilizaţi iar în al doilea rând, dorim să vă oferim informaţii care să vă ajute în luarea acestei decizii.

Şi da, este, într-un fel, o reclamă mascată pentru ONG-urile din Oradea ale căror activităţi merită promovate. Lista organizaţiilor nonguvernamentale prezentate de noi este deschisă, vă rugăm să folosiţi secţiunea de comentarii pentru informaţii privind alte asociaţii pe care s-ar putea, neintenţionat, să le omitem.


Săptamâna aceasta, Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie

Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie (FRCCF) este una din cele mai importante organizaţii neguvernamentale centrate pe protecţia copilului din România.

Misiunea FRCCF este sprijinirea copiilor vulnerabili şi marginalizaţi, pentru ca aceştia să crească într-un mediu familial protector, să beneficieze de educaţie şi de serviciile medicale de care au nevoie. FRCCF este al doilea ONG din Transilvania care a primit statut de utilitate publică.

În Oradea, FRCCF isi desfasoara activitatea prin intermediul unui Centru Comunitar. Aici vin zilnic copii cu probleme grave, legate în special de lipsurile cu care se confruntă zi de zi ei şi familiile lor. Din cauza sărăciei, dar şi a lipsei de interes a părinţilor fară educaţie, aceşti copii sunt în pericol de a abandona şcoala şi de a trăi în stradă. Mulţi dintre aceşti copii sunt grav abuzaţi de către părinţii lor.

Centru Comunitar Oradea acordă servicii de asistenţă socială, consiliere medicală, psihologică şi juridică, sprijin la teme, meditaţii şi coordonarea activităţilor de timp liber ale copiilor. De asemenea, copiii pot participa la grupuri de dezvoltare personală, iar cei cu dizabilităţi primesc asistenţă de la psihopedagogi.

Pentru mulţi dintre copiii care participă la activităţile Centrului Comunitar Oradea, acesta este un fel de “after-school”. Aici sunt sprijiniţi zilnic în efectuarea temelor dar se pot juca şi lega prietenii în acelaşi timp. Copiii care participă la activităţile centrului beneficiază şi de o gustare zilnică şi de contravaloarea biletelor pentru transportul în comun. În perioada vacanţelor copiii pot participa la activităţi de petrecere a timpului liber sau merg în excursii.

Centrul Comunitar Oradea este situat pe strada Avram Iancu intersecţie cu Sucevei. E o casă mare din care se aud râsete de copii. Intraţi, vizitaţi-o, ca să aflaţi mai multe. Dacă dorinţi să îi sprijiniţi pe copiii beneficiari ai acţiunilor FRCCF, contactaţi asistenţii sociali ai acestei fundaţii.

Centrul Comunitar din Oradea
Str. Avram Iancu, nr. 17/2, 410094, Oradea
tel.: 0359-808683, 0729-119269
e-mail: [email protected] sau website: www.frccf.org.ro

Săptămâna viitoare, Caritas Catolica.