Campania 2%- Caritas Catolica Oradea


Cine este Caritas Catolica Oradea?

Începuturile Caritas Catolica datează din perioada căderii comunismului, anul 1989, când donaţiile umanitare din ţările vestice soseau în masă şi erau împărţite necontrolabil. In anul 1990 se forma la Oradea asociaţia Caritas Catolica, în scurt timp primind şi statut legal. Această asociaţie este membru al Confederaţiei Caritas din Bucureşti, care cuprinde 11 asociaţii Caritas diecezane. Caritas Catolica Oradea îşi desfăşoară activitatea în 10 localităţi a diecezei orădene, răspândite pe aria a trei judeţe.

În Oradea, Caritas Catolica sprijină un centru de bătrâni, are două magazine second-hand, o cantină socială, un cabinet medical, o farmacie, un centru de incluziune socială şi un internat.

Începând cu 1997, în cadrul asociaţiei Caritas Catolica Oradea funcţionează un centru de îngrijire la domiciliu. Activitatea centrelor se desfăşoară la domiciliul pacienţilor şi constă din efectuări de pansamente, injecţii, perfuzii, măsurări de tensiune şi a glicemiei, mobilizări, gimnastică medicală, igienizarea bolnavului, în funcţie de indicaţia medicului şi de starea bolnavului. În cadrul Policlinicii organizaţiei Caritas se asigură consultaţii de specialitate şi tratament gratuit pentru nevoiaşi iar farmacia asigură consultaţie şi medicamente gratuite pentru persoanele cu venit sub 300 RON/lună.

Centrul de Incluziune din cadrul organizaţiei Caritas, funcţionează cu scopul de a sprijini pe cei nevoiaşi cu hrană şi îmbrăcăminte. Beneficiarii sunt familii mari care trăiesc în condiţii grele, mame singure, orfani, oameni bolnavi şi vârstnici singuratici, cei cu venituri minime sau fără venit, pensionari, persoane cu handicap, invalizi, persoane din clasele defavorizate a societăţii, sinistraţii zonelor lovite de dezastre. Tot în sprijinul acestor categorii sociale vine şi cantina socială Caritas unde cei fără adăpost, oameni ai străzii, vârstnici, bolnavi, invalizi, persoane cu handicap, cu venituri minime sau fără venit pot primi gratuit hrana calda.

Căminul de bătrâni “Sf. Martin” este destinat persoanelor în vârstă şi celor care necesită atenţie sporită din cauza dificultăţilor de sănătate.

“Centrul de consiliere şi sprijin pentru persoane cu dizabilităţi” (CCSPD) s-a înfiinţat în anul 2001 ca parte a unui program naţional al Confederaţiei Caritas Romania, sub denumirea de “Birou de asistenţă şi consiliere pentru persoane cu handicap” – BACH.
Alături de alte 10 birouri din ţară, BACH Oradea a făcut parte din reţeaua naţională a cărei scop comun era îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi şi promovarea integrării lor în societate.

Internatul “Sfântul Ladislau” s-a înfiinţat pentru a sprijini elevii care provin din localităţile din zona rurală a judeţului, care frecventează o instituţie de învăţământ din Oradea, pentru a scăpa de problemele cazării şi de povara financiară.

O parte din caştigurile Librariei Gutemberg din Oradea sunt directionate spre activitatile Caritas Catolica.

Dacă doriţi să spijiniţi activităţile Caritas Catolica prin donarea a 2% din impozitul pe venit puteţi descarca formularul aici