Au venit americanii!

” Vin americanii!” este o expresie celebră care şi-a început existenţa în anii de după cel de-al doilea război mondial, când, modificările politice ce au precedat anul 1947, au născut la nivelul populaţiei speranţa într-o forţă externă care va veni să-i salveze de ceea ce Partidul Comunist le propunea ca început al epocii cu nume de metal preţios. Posturi de radio cum ar fi Vocea Americii, BBC şi mai târziu, Europa Liberă, au menţinut vie speranţa intervenţiei americane în Europa de Est pe toată durata Războiului Rece.

Americanii au fost însă prezenţi pe teritoriul tării noastre încă dinainte de finele celui de-al doilea război mondial prin forţe aviatice, compuse în principal din avioane B-17 (supranumite Fortăreţe zburătoare) şi B-24 (Libertador).

Escadrila de bombardament 352. Bombardamentul oraşului Oradea.

Detaşament al Forţelor Aviatice Americane. Înfiinţată la 28 ianuarie 1942, îşi începe activitatea în februarie 1942. Îndeplineşte misiuni în Egipt, Tunisia, Sicilia, Normandia, Franţa, Italia si Europa de Est. Ia parte la primele misiuni pe care flota aeriana americană le întreprinde în Europa ocupată de nazişti. La finalul celui de-al doilea război mondial se găseşte staţionată în Italia, la Lucera. Are în dotare avioane B-17 şi B-24 cu “nume” personalizate: “The Woolf”, “Dottie Mae”, “The Guun”, “Moonlight cocktail” şi “Bachelors Delight“.

În vara şi toamna anului 1944 escadrila 352 a bombardat de mai multe ori oraşul Oradea. Primul bombardament a avut loc în ziua de 2 iunie, când atacul a vizat triajul Gării Centrale, aşa numita colonie Nilgesz. Această dată se suprapune acţiunii de evacuare a Ghetoului evreiesc înfiinţat în mai 1944. Evacuarea Ghetoului a început la 25 mai 1944, între 25 mai şi 3 iunie fiind ridicaţi zilnic, în mod planificat, câte 2.500-3.000 de evrei, deposedaţi de toate bunurile lor, umiliţi şi duşi cu trenul spre lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

Bombardamentul din 2 iunie a distrus o parte din zona de pe actualul Bvd. Stefan cel Mare şi o aripă a Spitalului Judeţean. A fost afectat de asemenea actualul Parc Petofi unde se găsea atunci clădirea cazărmii fostei Legiuni de Jardarmi. În ziua de 2 iunie, escadrila americana 352 a lansat circa 260 de bombe, mai multe de 800 kg, bombardamentul făcând 105 victime. Au fost distruse 159 de case, 840 fiind avariate.

Fotografie aeriană realizată de piloţii amenicani în timpul bombardamentului asupra Oradiei din 2 iunie 1944.

bomb 1

oradea bombe

Toamna 1944 aduce încă două bombardamente asupra oraşului, primul la 30 august, asupra aeroportului. Al doilea, cel mai intens, din data de 6 septembrie,  loveşte cartierul şi gara Velenţa, distruge Str. Clujului, dărâmă fabrica de spirt Moscovici, rupe podul de peste Criş şi face 180 de victime.

Eliberarea Oraşului Oradea s-a realizat de către trupe terestre ale armatei române (Divizia Tudor Vladimirescu), la 12 octombrie 1944.

Fotografiile prezentate surprind imagini ale pilotilor escadrilei 352 în actiune. Aceşti piloţi au realizat o serie de fotografii aeriene ale oraşului nostru, păstrate acum în arhive. Mai multe informaţii dar şi fotografii autentice ale acestui detaşament al forţelor aviatice americane găsiţi aici