„Artişti în industrie. Artele textile în România 1945-2000”

Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea vă invită să participaţi la prezentarea proiectului Artişti în industrie. Artele textile 1945-2000. Proiectul este realizat de către Asociaţia Culturală 2580 din Cluj Napoca şi este finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Privatizarea întreprinderilor textile după 1989 şi delocalizarea producţiei unor întreprinderi occidentale spre România au făcut ca designul ,,Made in Romania” să-şi schimbe reperele.

„Artişti în industrie. Artele textile în România 1945-2000” se constituie ca un muzeu virtual dedicat designului textil românesc modern. Proiectul vine să umple un gol: lipsa acută a studiilor istoriografice care să reunească datele şi documentele legate de producția textilă industrială în perioada 1948-2000, precum şi lipsa unor instituţii în România care să prezinte artele decorative și aplicate dincolo de un interes pur etnografic (nu există muzee de artă decorativă sau centre dedicate arhitecturii şi designului).

Analiza statutului designului în România reclamă creerea unei baze de date care să colecteze o parte din proiectele realizate în cadrul întreprinderilor din România. Aceasta va fi şi punctul de plecare al unui program de dezbatere critică legat de statutul designului contemporan, precum şi de modalităţile de susţinere şi încurajare al acestuia în România. În pofida proiectului de angrenare a artiştilor în industrie, economia socialistă a continuat să pună accentul pe expasiunea producţiei în detrimentul creativităţii.

„Artişti în industrie. Artele textile în România 1945-2000” este un demers care încercă să decanteze problemele pe care le implica proiectarea de obiect de consum în perioada comunistă, cât şi în perioada care i-a urmat.

Arhiva cuprinde:
• proiecte şi materiale vizuale realizate în cadrul întreprinderilor textile şi a centralelor industriale (arhive ale artiştilor sau arhive ale întreprinderilor);
• o serie de interviuri semistructurate cu designeri şi ingineri care au lucrat în industria textilă (înregistări video şi audio, transcrieri de interviuri);
• texte critice tratând relaţia artei cu industria şi statutul designului în societate.

Prezentarea proiectului va avea loc luni, 14 noiembrie la sediul Facultăţii de Arte Vizuale din Oradea,la ora 14, sala nr. 17.