Academia Civica:Simpozion naţional despre ecologie şi religie-11 şi 12 martie

Academia Civică Bihor organizează împreună cu Clubul Kiwanis Oradea şi Zona Metropolitană Oradea un simpozion naţional despre ecologie şi religie care se va desfăşura în 11 şi 12 martie la Hotelul Continental Forum şi la Centrul Don Orione. Simpozionul reuneşte la discuţii pe tema protejării Creaţiei reprezentanţi ai societăţii civile şi ai diferitelor religii şi confesiuni din România, în încercarea de a găsi căi de colaborare şi de acţiune pentru formarea unei atitudini mai responsabile faţă de natură.

De asemenea, simpozionul omagiază activitatea pro-natura a biologului Anna Marossy, membră a Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei Române şi a Consiliului Economic şi Social al ONU de la Geneva, care împlineşte în 12 martie 80 de ani.

Conducători şi reprezentanţi ai cultelor din România vor prezenta modul în care este văzută problema responsabilităţii faţă de natură de către religia, respectiv confesiunea lor. Printre vorbitori se numără PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic, PS Böcskei László, episcop romano-catolic, preoţii Mátyás Attila (biserica luterană), Laurenţiu Lazăr (biserica ortodoxă), Farkas Zsolt (biserica reformată), rabinul Abraham Ehrenfeld şi dr. Mohamed Osman, preşedintele Asociaţiei Culturale Islamice din Bihor.

Pastorul baptist Daniel Tanc va dezbate exegetic tema relaţiei dintre ecologie şi religie, pe care a tratat-o şi în lucrarea sa de doctorat. Călugărul franciscan Mihai Vătămănelul va prezenta modelul de viaţă al Sfântului Francisc de Assisi, considerat de mulţi ca fiind primul ecologist. Călugărul orionin Mihai Fechetă va vorbi despre educaţia concretă pro-natura pe care o dă tinerilor de la clubul de cercetaşi pe care îl îndrumă.

Printre participanţii laici se numără prof. univ. dr. Vasile Cristea, director al Grădinii Botanice din Cluj şi autor al cărţii „Ecologie şi religie”, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, ambasador pentru multiculturalitate al Uniunii Europene, care va vorbi despre modul în care era protejată natura în Europa începând din Evul Mediu, conf. univ. dr. Ecaterina Fodor, care predă ecologie la Universitatea din Oradea sau lector univ. dr. Sorin Dorog, care va vorbi despre exploatarea durabilă a pădurii.

Vor mai prezenta comunicări şi puncte de vedere Mihai Togor, de la Centrul Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni”, Paul Iacobaş, de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Ioana Lucaciu de la Asociaţia „Gata oricând”, Ferkö Jenö, şeful Ocolului Silvic „Regina Maria”, Dorina Todoca, de la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, scriitorul Nicolae Dărămuş şi Octavian Metea, guvernator ales al Federaţiei Kiwanis România.

Discuţiile vor fi moderate de Orlando Balaş, director de programe al Academiei Civice Bihor, Eugenia Mitraşcă, guvernator fondator al Federaţiei Kiwanis România şi Adrian Foghiş, director al Zonei Metropolitane Oradea.

In imaginea de mai jos aveti programul simpozionului.