9 mai: două evenimente într-unul

Azi se sărbătoreşte un dublu eveniment. Primul este Ziua Independeţei: la 9 mai 1877 Adunarea Deputatilor a proclamat Independenta de stat a Romaniei. Tot la 9 mai, dar în 1950. Franţa şi Germania de Vest alcătuiau Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, organizaţie care a precedat şi facilitat formarea Uniunii Europene.

Pătrunşi deci de un “profund elan patriotic”, naţionalist şi în acelaşi timp european (nu, nu e un imposibil), orădenii pot asista la concertul organizat în parcarea din Piata Independenţei. Ne vor cânta, începând de la ora 19, în această ordine: Meda Music, Red Wine, Anda Adam, Puya, Dj Optick.

Cu ocazia zilei de 9 mai, am ales să vă spunem poveste cu tâlc. Despre Uniunea Europeană, bineînţeles şi la care puteţi medita în caz că pierdeţi concertul din Centru. Începe aşa:

” Vremea este mohorâtă într-un orăşel din Irlanda. Plouă şi toate străzile sunt goale. Vremurile nu sunt nici ele mai bune şi lumea cam trăieşte de pe zi pe alta. În aşa o zi se face că apare un turist german în orăşel, opreşte la un hotel, îi spune proprietarului că ar dori să înnopteze aici dar vrea să vadă mai întâi camerele. Iar drept gaj depune o bancnotă de 100 Euro. Proprietarul îi predă câteva din cheile camerelor.

1.Cum musafirul a urcat scările, hotelierul ia bancnota fuge la măcelar şi-şi plăteşte datoria.
2.Măcelarul ia cei 100 Euro fuge de-a lungul străzii şi-l plăteşte pe ţăran.
3.Tăranul ia cei 100 şi-şi achită datoria la depozitul asociaţiei ţărăneşti din orăşel.
4.Angajatul ia banii aleargă la cârciumă unde achită consumaţiile date pe credit.
5.Cârciumarul ia cei 100 Euro şi-l dă prostituatei de la bar pentru că şi ea a avut zile grele, după ce a oferit plăceri pe credit.
6.Femeia fuge la hotel şi plăteşte camera cu 100 Euro.
7.Hotelierul aşează bancnota pe tejgheaua de la recepţie, moment în care apare turistul, cere gajul înapoi şi pleacă pentru că nu i-a plăcut nici o cameră din cele la care a avut chei şi părăseşte orăşelul.

Concluzie:Nimeni nu a produs nimic. Nimeni nu a câştigat nimic.Toate personajele au scăpat de datorii şi privesc din nou cu optimism spre viitor.”

Sursa foto

Sursa poveste