12 Octombrie reloaded

La începutul lunii octombrie 1918, soarta primului război mondial înclina clar spre victoria forţelor aliate (Antanta) împotriva Puterilor Centrale, urmată şi de dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar.

Oradea privea cu interes modificările de pe front. Editia din 3 octombrie a ziarului local (Nagyvarad) punea pe prima pagina întrebarea ” Oare ne putem aştepta la un atac din partea României?”. În toata Europa începuseră mişcarile de emancipare ale natţionalităţilor.

La data de 12 octombrie, în casa Dr. Aurel Lazar se întâlneau într-o sedinţă confidenţială, reprezentanţii Partidului Naţional Român printre care Teodor Mihali, Vasile Goldiş, Ştefan C. Pop, Alexandru Vaida-Voevod, Ioan Ciordaş, Ioan Nedelcu. Cei întruniţi în casa lui Aurel Lazăr au adoptat împreună o declaratie a Partidului Naţional Român din Ardeal şi Ungaria prin care naţiunea română, exercitându-şi dreptul de “a hotarî liberă şi singură soarta ei”, işi declara independenţa de monarhia austro-ungară.

Declaraţia a fost citită 6 zile mai târziu în fata parlamentului de la Budapesta şi a constituit un pas decisiv în unirea Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului cu România la 1 decembrie. Administraţia română în Oradea va fi instalată însa numai după aprilie 1919.