Fauna acvatică din rezervaţia naturală „Pârâul Peţea”, în comă.

Specialiştii secţiei de Ştiinţele Naturii de la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea au constatat, în urma măsurătorilor făcute în ultimele zile că apele termale ale rezervaţiei naturale „Pârâul Peţea” s-au retras dramatic, iar temperatura lor a scăzut mult sub limita de supravieţuire a speciilor endemice situată în jurul valorii de 18 grade Celsius. În acest moment temperatura oscilează în jurul valorii de 10-11 grade.

Cauzele fenomenului sunt încă analizate de către specialişti, dar în cauză pot fi puse fie seceta prelungită sau forajele pentru captarea apei termale fie mai probabil rezultatul celor doua. În lipsa unei reinjecţii debitul izvorului sau izvoarelor termale este diminuat. Echilibrul între debitul izvorului cu apă rece şi cele cu ape calde s-a modificat, se pare, existând pericolul dispariţiei speciilor protejate care au supravieţuit aici din perioada terţiară. Este cazul melcului Melanopsis parresysii şi a roşioarei, specie endemică de peşte adaptată la o temperatură de 28-34  care sucombă în ape mai reci.

Cea mai cunoscută specie protejată din rezervaţia naturală este lotusul termal Nymphaea lotus thermalis. Asupra originii acestei specii de plante tropicale au existat mai multe opinii dintre care cea acceptată de majoritatea cercetătorilor este că planta reprezintă o relicvă ce a supravieţuit din perioada terţiară datorită microclimei create de apele termale, iar analizele genetice o apropie de nufarul de Nil. Planta a fost declarată monument al naturii prin Hotărârea Consiliului de Miniştrii nr. 148 din 1931. Rezervaţia a fost declarată în 1932, iar în 20 mai 1971 ca rezervaţie continuă de la obârşie până la o distanţă de 1,5 kilometri în aval.