Ce se dă la Toamna orădeană 2013

…programul, care va să zică.

În 2013 se împlinesc 900 de ani de atestare documentară a oraşului Oradea. Motiv pentru care, organizatorii, adică municipalitatea, prin Direcția de Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente, încearcă să aducă publicului orădean ceva special. Toate forţele, în sensul de instituţii subordonate consiliului local sau consiliului judeţean, parteneri, etc. au fost puse în mişcare pentru a face din acest festival evenimentul toamnei. La Oradea, cel puţin.
Acesta o fi motivul pentru care la prima vedere, programul din acest an pare a fi un cumul de evenimente care se derulează oricum în această perioadă în oraş şi care pentru trei săptămâni sunt reunite generic sub sloganul “Toamna Orădeană 2013- festivalul tuturor orădenilor”. Dar poate n-am înţeles eu bine.

logoto
Spre exemplu, Toamna orădeană debutează vineri, 20 septembrie, la ora 17.30, cu o “parada de prezentare şi deschidere oficială a manifestărilor”, traseul fiind Parcul Magnoliei – Transilvaniei – Bd. Dacia – Pc. Petofi – Bd. Magheru – Independenţei – Piaţa Regele Ferdinand. Traseul identic cu cel al evenimentului Criticalmass care are loc în aceeaşi dată, pe acelaşi traseu şi se termină cu bicilete ridicate în aer în faţa Primăriei. Să înţeleg că participanţii vor aclama debutul Toamnei orădene?

Teatrul “Regina Maria” duce în spate Toamna orădeană prin includerea evenimentelor din cadrul deja consacratului Festival de Teatru Scurt în programul TO. Devenit festival internațional, evenimentul include pe langa Festivalul de Teatru Scurt (20-29 septembrie), Festivalul de Teatru Circ (25-27 septembrie) și Festivalul de Teatru pentru Copii ARCADIA (7-13 octombrie). O noutate de anul acesta este secțiunea FRINGE, cu spectacole de pub, jucate în cluburi orădene (Stage și Moszkva Cafe). Programul complet al Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2013, eveniment pe care vi-l recomandăm, îl găsiţi online aici.
In total cam 70 de spectacole reprezentând procentual aproximativ tot 70% din programul Toameni orădene cu toate că, paradoxal, festivalul de teatru primeste doar 25% din bugetul total, 120.000 din 450.000 de lei noi.

Pe lânga teatru,

la Toamna orădeană mai puteţi aşa:
1.vizita gratis grădina zoologică, în zilele de luni din perioada 20 septembrie 2013-13 octombrie 2013.
2.vizita gratuit Turnul primăriei, sâmbata, tot în perioada 20 septembrie 2013-13 octombrie 2013
3.merge joia, de la ora 19, la concertele Filarmonicii care acum sunt parte in festival.
4.tot la Filarmonica, doar ca sambata, 28 septembrie, ora 19, puteti să ii ascultati pe cei de la “Celelalte cuvinte“.
5. participa miercuri 2 octombrie, de la ora 19, la, da, ati ghicit, Filarmonica, la un concert Gheorghe Zamfir şi Corul Fiat Lux
6. audia un concert de operă, duminica, 13 octombrie, ora 19, la Teatrul Regina Maria:TOSCA de G. Puccini – în colaborare cu Asociaţia Opera Per Sempre.
Costul unui bilet la evenimentele de la p.3-6, va fi, conform organizatorilor, “pentru toate buzunarele”

si, “in weekend-uri marcate prin evenimente de mai mare amploare” puteţi

7.participa, pe gratis, la concertele în aer liber.

Ce muzică se poate asculta?

În primul weekend, pe platoul din Piata Regele Ferdinand, începând de la ora 19 vin aşa: Ansamblul Aztlan din Mexic, David Bryan, Anca Căuş şi la final cel mai talentat dintre ei, Ştefan Stan.
Cânta asa:

Duminica, aceeaşi locaţie, vin cei de la EMStreat, Dancs AnnaMari, Natalia Selegean si la final ne dă gata Celia. E frumoasă şi nu doar atât. Ascultaţi:

În cel de-al doilea weekend, 28-29 septembrie, Parcul Bălcescu găzduieşte Târgul pălincarilor. Muzica:populară. Multe ansambluri, toate straşnice, dintre care mi-a rămas în minte cel numit “Gemenele din Bihor“.

Al treilea weekend începe de joi la Sala Sporturilor „Antonio Alexe” cu deschiderea oficială a Târgului Internaţional de bunuri de larg consum. Va fi şi un super-concert, susţinut de Mitică Negrean şi invitaţii săi. Nu ştiu cum cânta invitaţii dar Mitică Negrean cred ca poate fi încadrat la genul “popular modern”.

“Petrecerea continuă” …pe durata weekendului cu Festivalul Vinului. Concertele merg perfect cu vinul din pastilă şi încep la ora 20. Cânta Cornel Borza şi Angela Rusu. Nu aveam eu mari aşteptări dar mărturisesc că alegerea acestei artiste m-a surprins cel mai tare. Ascultaţi până la capăt.

Sâmbată, aceeaşi locaţie, muzică populară. Duminica, concerte: Claudiu Borza (oare fratele lui Cornel Borza de sambată?), Ghiţă Munteanu şi Aurel Tămaş. Am auzit că e foarte cunoscut.

În al patrulea şi ultimul weekend avem din nou muzică populară (Nicolae Furdui Iancu!) iar apoi clasicele SHERBY, CRBL, SMILEY urmate de un joc de artificii. E doar  ziua orasului, 900 de ani de atestare documentară.
Duminica, ne revenim cu ELECTRIC FENCE, CARGO si DIRECŢIA 5.

Şi gata, toată lumea pleacă mulţumită acasă. Hai că nu e aşa greu, să faci un festival.

Poate am mai uitat nişte evenimente. Programul complet îl găsiţi aici

O mai ascultăm încă o dată pe Angela Rusu? Hai, că e piesă cu mesaj.